BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

STK Suriye için kampanya başlattı

Sivil toplum kuruluşları kışın gelmesiyle Suriye'ye yardım kampanyası başlattı

Abone ol

Türkiye'deki sivil toplum kuruluşları (STK) ülkelerindeki iç savaştan etkilenerek evlerinden göçe mecbur kalan Suriyeliler'e ''bir ekmek'', ''bir battaniye'' göndermek için seferber oldu.

Türkiye'deki çok sayıda vakıf, dernek, sendika, kışın gelmesiyle ağırlaşan hava koşullarında hayatta kalma mücadelesi veren Suriye halkına el uzatmak için harekete geçti. ''Kış geldi... Suriye için bir ekmek, bir battaniye'' sloganıyla bir araya gelen STK'lar, Türkiye ve dünya çapında yardım toplayacak.

Türkçe, İngilizce ve Arapça yayın yapan, www.suriyeicinbirekmek.com ve www.breadforsyria.com adreslerinden ulaşılan internet sitesi altında bir araya gelen STK'lar, ortak afiş ve televizyon filmleriyle yardım çağrısını bütün dünyaya duyuracak.

"Boş yere tartışırken ekmek tükendi, un bitti"

Kampanyanın internet sitesinde yer verilen yazıda Suriye'de yaşanan insanlık dramının kış mevsiminin gelmesiyle daha da kötüleştiği vurgulanarak, "Kimin haklı kimin haksız olduğu tartışılırken, kimin tarafını tutmak gerektiği sorgulanırken kış geldi. Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Arap Ligi ve daha nice kuruluşlar boş yere tartışırken kış geldi, ekmek tükendi, un bitti" ifadeleri kullanıldı.

Suriye'de yaşananların siyasi, jeopolitik, dini, mezhebi tartışmaların ötesinde insani boyutuna dikkat çekilen yazıda, "Hayatın acı gerçeği tüm tartışmaların ötesinde karışımızda duruyor (…) Kim olduğunuz önemli değil, yardım edin, kış geldi" hatırlatması yapıldı.

"Hiçbir şey yapamıyorsanız, dua edin!"

Sitede, Suriyeliler'e yardımda bulunmak isteyenlerin kampanyaya destek veren kuruluşlar aracılığıyla nakdi veya ayni bağışta bulunabilecekleri kaydedildi.

Kampanyaya katılmanın yollarından birinin de "iletişim desteği" olduğu belirtilen sitede, "Bu kampanyanın duyurulması, bilinmesi ve yardımların toplanması için gönüllü olun. Bir yardım kuruluşuyla irtibata geçin, sahada aktif çalışın. Sahada çalışma imkanınız yoksa, sosyal medyada, iletişim platformlarında sürekli duyuru ve tanıtım yapın" ifadeleri kullanıldı.

Sitede, "Hiçbir şey yapamıyorsanız, bu insanlık dramının sona ermesi için dua edin" çağrısında bulunuldu.

Kampanyanın hedefi Türkiye dışındaki Suriyeli mağdurlar

Sitede yer verilen yazıda, kampanya düzenleyicileri kendilerini "İnsanlık dramının yaşandığı Suriye’de bir derde derman olmak için çaba gösteren insanlar" diye tanımladı. Yazıda, "Kimse bu kampanyanın bireysel sahibi değil ama herkes ortağı. Her kesimden sivil toplum kuruluşlarına ve kişilere bu platform açık" denildi.

Kampanyada toplanacak yardımların en hızlı şekilde Lübnan, Kuzey Irak ve Ürdün sınırındaki mülteci kamplarına ile Suriye içinde dağınık yerlerde hayatta kalma mücadelesi veren sivil halka ulaştırılacağı vurgulandı.

Türkiye'deki kamplarda yaşayan Suriyeliler'in ihtiyaçlarının AFAD, Türk Kızılayı ve hükümet tarafından karşılandığının hatırlatıldığı yazıda, en zor durumda olanların Suriye içinde bulunan ve Suriye hükümetinin yardım ulaştırılmasına izin vermediği sivil halk olduğu belirtildi.

Yazıda, toplanacak yardımların, mülteci kamplarında hayatta kalma mücadelesi veren mağdur Suriyeliler'e ulaştırıldıkça kampanyanın internet sitesinden duyurulacağı bildirildi.

Nasıl yardım edilecek?

STK'ların Suriyeli halkın kış günlerinde yaşadığı ''dramı'' durdurmak için başlattığı kampanyada kullanılacak afiş ve filmler, isteyen herkes tarafından internet sitesindeki "Kampanya materyalleri" bölümünden indirilerek kullanılabilecek.

Kampanyaya katılmak isteyenler, sitede iletişim bilgileri bulunan katılımcı yardım kuruluşlarından diledikleri birini seçerek yardımlarını ulaştırabilecekler. Sitede ayrıca, bağışta bulunmak veya destek sağlamak isteyenlerin arayarak bilgi alabileceği çağrı merkezlerinin telefon numaralarına da yer veriliyor.

Kampanya, sosyal paylaşım siteleri Twitter ve Facebook üzerinden de desteklenecek.

STK'ların sayısı 200'ü bulacak

Hak-İş, Memur-Sen, İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB), Türkiye Gönüllü Teşeküller Vakfı (TGTV), İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH), Deniz Feneri Derneği, Cansuyu Yardımlaşma Derneği, Yardımeli Derneği, Ensar Vakfı, Verenel Derneği ve İstanbul Uluslararası Kardeşlik ve Yardımlaşma Derneği'nin aralarında yer aldığı, kampanyaya destek veren kuruluşlar, 24 Aralık Pazartesi günü saat 11.00'de Feshane Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenleyecekleri ortak basın toplantısıyla kampanyaya start verecekler.
Kampanyaya destek veren kuruluşların sayısının 200'ü bulması bekleniyor.

Türkiye dışından STK'ların da aktif desteğinin hedeflendiği kampanyanın uluslararası ayağı ise ocak ayında başlatılacak.