BIST 10.227
DOLAR 32,21
EURO 35,12
ALTIN 2.475,57
HABER /  GÜNCEL

Star TV iptale gidebilir

Danıştay'ın Özer Gürbüz'ün RTÜK üyesi olamayacağına karar vermesi, Kurul'un Star-TV'nini satışı da dahil bu dönemde verdiği kararları tartışmalı hale getirdi

Abone ol

Danıştay 5. Dairesi RTÜK üyesi Özer Gürbüz'ün devlet memuru olma niteliklerini taşımadığına karar verirken, RTÜK'ün verdiği kararlar tartışmalı hale geldi. CHP, RTÜK üyesi Özer Gürbüz'ün yerine yeni isim seçtirecek.

Danıştay 5. Dairesi CHP kontenjanından RTÜK üyeliğine seçilen Özer Gürbüz'ün devlet memuru olma niteliklerini taşımadığına karar verdi. Danıştay 5. Dairesi kararında "Bakanlar Kurulu kararı ile TRT Yönetim Kurulu üyeliğine Prof. Dr. Karakoç atanmış ise de TBMM Genel Kurulu'nca RTÜK üyeliğine seçilen Özer Gürbüz'ün doğum tarihinin 1936 olması ve Emekli Sandığı Kanunu'nun belirtilen yaş sınırının 65 olması nedeniyle devlet memuru olma niteliğine sahip olmaması ve bu bağlamda RTÜK üyeliğine seçilmesinde kanuna uyarlılık bulunmaması karşısında, sözü edilen kişinin katıldığı ve oy kullandığı anlaşılan üst kurul toplantısında yapılan oylama sonucuna göre TRT Yönetim Kurulu üyeliklerinden boş olan hukuk alanı için RTÜK tarafından yapılan dava konusu 25 Ekim 2005 günü aday seçme işleminde hukuka uyarlılık bulunmamaktadır"dedi.

Danıştay'ın bu kararının ardından RTÜK'ün Özer Gürbüz'ün katılımı ile verdiği bütün kararları tartışmalı hale geldi. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Hasan İşgüzar konu ile ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı, "RTÜK Kanunu'na göre RTÜK üyelerinin devlet memuru niteliklerine sahip olması gerekir. RTÜK üyesi Özer Gürbüz'ün ise devlet memuru için getirilen yaş sınırını aştığı görülüyor. Danıştay 5. Daire'nin vermiş olduğu bir kararla bu ortaya çıktı. Doğal olarak Danıştay'ın bu kararın ardından RTÜK'ün Özer Gürbüz'ün katılımı ile verdiği bütün kararlar da tartışmalı hale geldi."

RTÜK'ün verdiği kararların kendiliğinden iptal edilemeyeceğini kaydeden Prof. İşgüzar, Danıştay'da dava açılması halinde bu kararların Danıştay tarafından kesin olarak iptal edileceğini dile getirdi. İşgüzar, "Çünkü, Özer Gürbüz'ün katılımı ile verilen kararlar hukuken yok hükmündedir" diye konuştu.

Star'ın satışını RTÜK onayladı

Uzan'lara ait olan Star-TV'ye Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından el konuldu. TMSF, Star-TV'nin satışı için ihaleye çıkarken ihalede en yüksek teklifi Aydın Doğan verdi. Star-TV'nin satışı önce Rekabet Kurumu ardından RTÜK tarafından onaylandı. Star-TV'yi satın alan Aydın Doğan medyadaki tekelini perçinleştirirken, reklam pastasının yüzde 25'ni eline geçirdi.

Bu arada Özer Gürbüz'ün RTÜK üyeleğine CHP kontenjanından seçilmesine rağmen yerine seçilecek adayın CHP mi yoksa ANAP kontenjanından mı seçileceği konusunda tartışma yaşanıyor. RTÜK üyelerinin seçildiği dönemde ANAP Meclis'te grup kurmamıştı. Şimdi ise RTÜK'e bir üye seçme hakkı bulunuyor.

Haber: Bilal Çetin
Kaynak: