BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Standard Chartered suçlamaları cevaplandıracak

Standard Chartered bankasının başkanı, İran ile bağlantılı işlemlerin gizlendiğine dair suçlamaları cevaplandırmak üzere New York'a gitti.

Abone ol

Standard Chartered bankasının başkanı, İran ile bağlantılı işlemlerin gizlendiğine dair suçlamaları cevaplandırmak üzere New York'a gitti.

İngiltere merkezli bankanın yönetim kurulu başkanı Peter Sands, bankanın İran'a yönelik yaptırımları ihlal ettiği ve toplam değeri 250 milyar doları bulan işlemleri gizlediğine dair suçlamaları cevaplandıracak.

Amerikalı yetkililer Sands'dan, Standard Chartered'ın New York'taki banka lisansının neden iptal edilmemesi gerektiğine dair savunma yapmasını isteyecek.

Banka, Çarşamba günü başlayacak olan soruşturmanın kamuoyuna açık olup olmadığının henüz bilinmediğini bildirdi.

Banka adına BBC'ye açıklama yapan bir yetkili, banka avukatları ile birlikte Sands'ın ABD yetkilileriyle sorunu çözmek üzere anlaşmaya varmaya çalıştıklarını bildirdi.

'Haydut kurum'

Geçen hafta New York'taki denetçiler, İran ile bağlantılı toplam değeri 250 milyar doları bulan 60 bin işlemin banka tarafından gizlendiğini açıklamış ve bankayı ABD'nin İran'a karşı yaptırımlarını ihlal eden "haydut kurum" olarak nitelemişti.

Standard Chartered ise bazı işlemlerinin yaptırımları ihlal ettiğini kabul etmiş, fakat işlem sayısını 14 milyon doları bulan 300 işlemle sınırlamıştı.

Banka yönetim kurulu başkanı Peter Sands, New York'taki denetçi kurum DFS'in tepkisine şaşırdığını ve "gereğinden fazla" bulduğunu açıklamıştı.

DFS, bankayla anlaşmaya varmak üzere yapılan görüşmelerle ilgili bilgi vermekten kaçındı.