BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  DÜNYA

Soykırım inadı Fransa'yı gerdi

Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin sözde Ermeni soykırımını inkar edenlerin cezalandırılmasını öngören yasa tasarısına tepkiler büyüyor

Abone ol

Fransa'da Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin sözde Ermeni soykırımını inkar edenlerin cezalandırılmasını öngören tasarıyı Parlemento’ya taşımasına Fransız işdünyası da tepki gösteriyor.

Kriz nedeniyle Fransa’da halk desteğini kaybeden Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin sözde Ermeni soykırımını inkar edenlerin cezalandırılmasını öngören yasa tasarısını tekrar Fransa Parlamentosu’na taşımasına tepkiler büyüyor.

İNKAR EDENLERE 45 BİN EURO PARA VE HAPİS CEZASI

Yasa teklifine göre, Ermeni soykırımını inkar edenlere 45 bin euro para cezası ve 1 yıl hapis cezası verilecek.Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Sarkozy’e gönderdiği mektuptan sonra Türkiye’de faaliyet gösteren Fransız şirketleri de mektup yazacak.

FRANSIZLARIN YATIRIM KORKUSU

Fransa’daki Airbus ve Sinop’ta yapılacak nükleer santrale talip olan EDF’nin de aralarında bulunduğu şirketler Sarkozy’e ‘Türkiye’deki milyarlarca dolarlık yatırım fırsatlarını kaçırmayalım’ mesajı veriyorlar.

FRANSA DA İSTEMİYOR

Kanunun tamamen Sarkozy’nin talimatıyla hazırlandığını söyleyen Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu, “Sarkozy’yi caydıracak tek unsur Fransız iş çevrelerinin baskıları. Axa’nın CEO’su Henri de Castries, Sarkozy’e danışmanları aracılığıyla ‘Ne yaptığınızın farkında değilsiniz. Fransa şu an kendi ayağına kurşun sıkıyor.’ dedi. Grup içinde Airbus’un da olduğu savunma sanayinde faaliyet gösteren şirketin başkan yardımcısı Sarkozy’yi uyararak, ‘Türklerle ilişkimizi siyasi endişelere kurban etmeyelim’ mesajı verdi. Sinop’ta nükleer işiyle ilgilenen Fransız Elektrik Şirketi’nin patronu da Sarkozy’ye ‘Türkiye ile 40-50 milyar euro’luk bir işten sözediyoruz. Bu yaptığınızla Fransa için büyük bir fırsatın önüne geçiyorsunuz’ şeklinde tepkisini dile getirdi” diyerek Fransız sermayesinin Sarkozy’ye baskısını ifade etti.