BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Sonuçlar AByi sevindirdi

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Franco Frattini, sonuçlardan memnun.

Abone ol

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Franco Frattini, Türkiye'deki genel seçimlerin AK Parti'ye Meclis'te üçte iki sandalye çoğunluğunu elde etme imkanı sağlamamasının olumlu gelişme olduğunu söyledi. İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt de, ''Türkiye'deki genel seçimlerde AK Parti'nin AB yolunda reformlar için çok güçlü yetki aldığını'' söyledi.

Franco Frattini, Türkiye'deki genel seçim sonuçlarına ilişkin, "Sıcağı sıcağına edindiğim ilk izlenime göre, aşırılığa doğru sapma olasılığı bertaraf edilmiştir" dedi.
 
Frattini, "Seçimden önce üçte iki çoğunluk elde ederse cumhurbaşkanını hiç kimseyle istişare etmeksizin seçeceğini söylemiş olan Erdoğan'ın aşırı gücü dengelenmiş vaziyettedir. Kısacası iyi bir dengelenmeyle karşı karşıyayız" dedi.
 
AB'li yetkili, "Erdoğan hükümetinin son yıllarda, gerek siyasi gerekse ekonomik açıdan Türkiye'nin Avrupa'ya yakınlaşmasında çok önemli adımlar attığını kabul etmek durumundayız. Kesinlikle meziyetleri olan biri ve de Avrupa ile yakınlaşma sürecinin yine onun tarafından sürdürülmesi de isabet olur" diye konuştu.
 
"Böylece, kökten dincilikle mücadele ve hukukun gerekçeleri konusunda dikkatli laik azınlıkla da hesaplaşma durumunda olacaktır" diyen Frattini, "Mutlak çoğunluğu sağlayan oy alması, kaygı verici sonuçlara yol açabilirdi" dedi.
 
'Orduyla çatışma riski'
 
Frattini, "Erdoğan'ın zaferi, devletin laikliği konusunda orduyla çatışmaya neden olma riski taşımıyor mu?" sorusuna karşılık olarak ise, "Elbette, ama Erdoğan'ın seçimden galip çıkmasının ardından, Silahlı Kuvvetler ve Türk laikliğinin savunucularıyla yeni bir denge aramasında yarar göreceği unutulmamalıdır" ifadesini kullandı.
 
Frattini, Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer hakkındaki eleştirilerinin ve başörtüsü konusundaki sözlerinin çatışma yaratabileceğine ilişkin bir soruyu ise, "Seçim kampanyası elbette ki onun bir dizi zorlamaya girmesine yol açmıştır. Ama bu yeni dönemde öyle davranmayacaktır. Erdoğan'ı yıllardır tanıyorum. Seçim kampanyaları dışında, temkinli ve dikkatli biridir" diye yanıtladı.
 
AB ile ilişkiler
 
AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frattini, Avrupa olarak Türkiye'nin AB'ye yakınlaştırılması konusunda Başbakan Erdoğan'a yardımcı olmak durumunda olduklarına değinerek, "AB müzakerelerinin olumlu sonuçlanacağını peşinen dışlamaksızın Erdoğan'a yardımcı olmalıyız. Daha açık konuşmam gerekirse ben, Türkiye en iyi ihtimalle AB ile stratejik ortak olmayı arzulayabilir diyenler arasında değilim. Tam tersine, Ankara kendisinden Avrupa kuralları çerçevesinde istenen koşulları yakaladığında, tam üyelik hiç de önyargı konusu haline gelmeyecektir" dedi.
 
Türkiye'nin AB üyeliği konusunda Fransa'nın savunduğu yaklaşımı da eleştiren Frattini, "Paris'e 1-2 yıl içinde gerçekleşecek birşeyden söz etmediğimizi anlatmamız gerekiyor. Türkiye'nin her şeyden önce, basın özgürlüğü, kadının rolü ve yatırımlara açılma kapasitesi gibi çeşitli alanlardaki insan haklarını güçlendirmesi gerekecektir" diye konuştu.
 
Frattini, AB'nin son dönemlerde yaptığı kurumsal reformların Türkiye'nin olası üyeliği konusundaki endişeleri ortadan kaldırdığını da kaydederek, "Yeni bir genişlemeye karşı çıkan kimi başkentlerin arzusunun aksine, üyelik parametrelerinin iyice zorlaştırılmamış olması son derece olumludur. Pek çok sektörde oybirliği şartının kaldırılması, Türkiye'nin her karara veto koyabilme olasılığından korkanlar için de bir güvence olmuştur. Bunun da ötesinde, oylama konusunda Nice'de belirlenmiş eski kuralların değiştirilmesi, Türkiye'nin 80 milyonluk nüfusuyla AB'nin en etkili ülkesi olma ihtimalini de ortadan kaldırmıştır" dedi.
 
Bildt: "AK Parti, AB yolunda reformlar için güçlü yetki aldı"
 
Türkiye'nin üyeliğine en fazla destek veren yetkililer arasında gösterilen İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt de, AB Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi'ne katılırken yaptığı açıklamada, "Türk hükümetinin AB reformları için son yıllarda ciddi çalışmalar yaptığını" hatırlatarak, "seçim başarısının ardından bu çalışmaların hızlanacağı beklentisini" dile getirdi.
 
İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband ise "seçimlerin ardından Türkiye'de oluşturulacak yeni hükümetin AB açısından önemine" dikkat çekerek, "Türkiye'de istikrar ve güven bütünüyle bizim çıkarımızadır" değerlendirmesinde bulundu.
 
Lagendijk: "Türkiye ve Avrupa için iyi haber"
 
AKPM eşbaşkanı Joost Lagendijk de "seçim sonuçlarının Türkiye ve Avrupa için iyi haber olduğunu, Erdoğan'a ifade ve din özgürlüğü konusundaki reformları yürürlüğe koyarak kayıp iki yılı telafi etme olanağı sağladığını" söyledi.
 
Lagendijk, "2003-2004 reform politikalarına dönüşü memnuniyetle karşılayacağım ve içeriden de bunu yapmayı planladıklarını duydum" diye konuştu.
 
Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik de gazetecilere açıklamasında, "Bir AB ortağı olarak modern, dinamik ve başarılı bir Türkiye istiyoruz" dedi ve "son yıllarda iyi deneyimi bulunan hükümetin bu yönde daha hırsla devam edeceğini ümit ettiklerini" söyledi.