BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  SEÇİM  /  2018 GENEL SEÇİMLERİ

Son iki anketten bomba bilgiler Fatih Altaylı paylaştı

Köşesinden son seçim anketlerinin sonuçlarını sürekli paylaşan Habertürk yazarı Fatih Altaylı bugünkü yazısında eline geçen son iki anketin sonuçlarına göre çok çarpıcı bir analiz yaptı. Oranları paylaşmayan Altaylı, ittifakların, partilerin oylarını nasıl düşürdüğüne dikkat çekti. Yüzde 13'lük utangaç seçmenin dip dalga yaratabileceğini belirtti.

Abone ol

Seçimler yaklaştıkça herkes son yapılan anketlerin sonuçlarını merak etmeye başladı. Habertürk yazarı Fatih Altaylı bugünkü yazısında grup olarak artık anket sonucu yayınlamama kararı aldıklarını belirtti. Sebebini ise çok sayıda yayınlanan anketlerin kafa karıştırmaya başladığını söyledi. Ancak Altaylı eline geçen son iki anketin rakamlarla sonuçlarını veremeden analizini yaptı. Konsensus ve Gezici araştırmaya ait olan anketlerin sonuçları hayli çarpıcı.

İki anket sonucuna göre, AK Parti ve MHP'nin Cumhur İttifak'ı altında seçime girince oyları daha düştü. Altaylı anketlere dayanarak ilk kez oy kullanacak seçmenin yüzde 70'inin Cumhur İttifak'ına oy vermeyeceğini belirtti. Altaylı ayrıca seçmenlerin yüzde 13'ünün rengini belli etmeyen utangaç seçmen olduğunu ifade ederken bu seçmenlerin bir dip dalga yaratma ihtimaline dikkat çekiyor.

İşte Altaylı'nın bugünkü yazısından öne çıkanlar:

...Son 10 günde elime geçen iki anketin birbirine çok yakın sonuçlar gösterdiğini söylemeliyim. Konsensus ve Gezici’nin anketleri.

...Cumhur İttifakı, ittifakı oluşturan patilerin ayrı ayrı aldığı toplam oylardan daha az oy alıyor. Daha ilginç olan ise seçmenlerin ittifakları oluşturan partilerden hangisine kendini yakın hissettiği sorusuna verdiği yanıtlar ile ittifaka verilen oylar aynı değil.

İTTİFAK NEGATİF BİR ETKİ YARATMIŞ

Sanki ittifaklar, özellikle Cumhur İttifakı’nda negatif bir etki yaratmış gibi.

Buradan kopan oylar genelde merkez sağın oyları. Azalmanın nedeni, bir grup seçmenin “gelecek kaygısı, eğitim sorunları ve ekonomik nedenlerle” arayış içine girmesi.

En son anket bomba Gezici yayınladı işte 24 Haziran oy oranları

 İTTİFAK'TAN KOPAN SEÇMEN KARARSIZ

Nereye gittikleri net değil. Büyük bölümü hâlâ kararsız kategorisinde.

AK Parti’ye oy veren seçmenin üçte biri ekonomik yardımların sürmesi ve yapılan hizmetlerden memnun olduğu için oy vermeyi sürdürenler. Üçte biri ise güvenlik politikaları ve terörle mücadele nedeniyle AK Parti’yi tercih edenler.

İLK KEZ OY KULLANANANLARDA DİKKAT ÇEKEN ORAN

Referandumda ilk kez oy kullanan seçmenlerin yüzde 64’ü “Hayır demişti. Bu kez ilk kez oy kullanacak seçmenlerin yüzde 70’i, iktidar blokuna oy vermeyeceklerini söylüyor. 18-27 yaş arası seçmende ise AK Parti’nin oyu yüzde 33.

SEÇMENİN YÜZDE 13'Ü RENGİNİ BELLİ ETMİYOR

Seçmenin yüzde 13’e yakını, utangaç seçmen olarak nitelenen “rengini belli etmeyen” seçmen kategorisinde. Bunlar ya “Kararsızım” diyor ya da hiç konuşmuyor. Bu duruma kamuoyu araştırmacıları “Suskunluk sarmalı” diyorlar. Bu kararsız seçmen, istatistiki metotla partilere dağıtılıyor ama bu kez bu dağıtımın “doğru olmama” ihtimali büyük.

UTANGAÇ SEÇMEN DİP DALGA YARATABİLİR

Bu yüzde 13’lük grup “dip dalga” denilen şeyi yaratma ve sürpriz sonuçlar çıkarma ihtimalini artıran seçmenler. Anketlere katılanların yüzde 66’sı görüşünü “rahatça” ifade edebildiğini söylerken yüzde 34’ü “rahat olmadığını” belirtiyor. Bu nedenle de bu seçim son yıllarda tahmini en zor seçim olarak ortaya çıkıyor.

Not: Şu ana kadar onlarca anket sonucu gördüm. Bunlardan bir teki bile Hakan Bayrakçı’nın Sonar’ının bu hafta açıkladığı ankete yaklaşan sonuçlar vermiyor. Pazar akşamı Teke Tek’te Bayrakçı’ya bu sonuçları nasıl bulduğunu soracağım. Çünkü CHP bile bu sonuçları abartılı bulmuş.