BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Son G.Koreli işçiler de Kaesong'u terk ediyor

Güney Kore, Kuzey Kore ile ortak işlettikleri Kaesong endüstri bölgesindeki son vatandaşlarını da çekmeye hazırlanıyor.

Abone ol

Güney Kore, Kuzey Kore ile ortak işlettikleri Kaesong endüstri bölgesindeki son vatandaşlarını da çekmeye hazırlanıyor.

Seul yönetimi, Kuzey Kore'nin endüstri bölgesindeki faaliyeti durdurması nedeniyle mağdur olanlara yardım edeceğini açıkladı.

Endüstri kompleksinde bulunan Güney Korelilerden 125'inin Cumartesi günü Kuzey Kore sınırı içindeki bölgeyi terk ettikleri, kalan 50 kişinin ise bugün ülkelerine dönecekleri belirtiliyor.

Kore yarımadasında, Kuzey Kore'nin Şubat ayındaki üçüncü nükleer denemesinin ardından yükselişe geçmişti.

Kuzey Kore, Güney Kore'nin Amerika Birleşik Devletleri ile birlikte düzenlediği tatbikat ve sıkılaştırılan yaptırımlar sonrasında tutumunu sertleştirmişti.

2003 yılında kurulan Kaesong endüstri kompleksi, iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmeyi hedefliyordu.

Sınırın hemen Kuzey Kore tarafında bulunan komplekste Kuzey Koreli işçileri çalıştıran 123 Güney Kore şirketi bulunuyordu.

Endüstri bölgesi Kuzey Kore ekonomisi açısından oldukça önemli görülüyordu.

Tırmanan gerginlik nedeniyle K. Kore kendi sınırları içinde yer alan bu ortak bölgedeki 53 bin işçisini bu ay başlarında geri çekmiş ve Güneyli işçilerin girişini engellemişti.

İki Kore arasındaki ticaretin büyük bölümü bu sanayi bölgesi üzerinden gerçekleştiriliyor ve kompleks Kuzey Kore'ye ihtiyaç duyduğu nakit parayı sağlıyordu.

Geçtiğimiz hafta, sanayi kompleksinde mahsur kalan 175 Güney Koreli işçinin ilaç ve gıda stokunun tükenmekte olduğu, K. Kore'nin Güney'den gelecek takviyelere engel olduğu bildiriliyordu.