BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Somali’de terörsüz Ramazan

Somali halkı, terör eylemlerinden uzak, sakin ve huzurlu bir Ramazan geçiriyor. <br/>Geçmişte El Kaide bağlantılı El Şebab örgütünün Ramazan...

Abone ol

Somali halkı, terör eylemlerinden uzak, sakin ve huzurlu bir Ramazan geçiriyor.
Geçmişte El Kaide bağlantılı El Şebab örgütünün Ramazan ayında saldırılarını artırdığı Somali, bu yıl teröre karşı alınan tedbirlerle artık bu kutsal ayda ölümlerle sarsılmıyor.
Somali Ulusal Güçleri’nin Afrika Birliği askerlerinin de yardımıyla El Şebab örgütünün başkent başta olmak üzere ülkenin büyük bir bölümünden çıkarmasının ardından Mogadişu ve birçok şehirde halk herhangi bir güvenlik riski yaşamadan sokaklarda dolaşabiliyor.
Ramazan ayı münasebetiyle hareketlenen başkentte hem esnaf, hem de halk alış verişten memnun. Mogadişu’daki Hamar Wayne pazarında mevye satan İsmail Muhammed işlerin iyi olduğunu söylüyor. Muhammed, "Elhamdülillah. Hurma satışları çok iyi. İnsanlar Ramazan’da hurmayı daha fazla tüketiyor. İftar için hurmanın yanı sıra karpuz ve mango da alıyorlar" dedi.

“FİYATLARDA ARTIŞ YOK”
Somali’de Ramazan bu yıl muson sezonuna rastladı. Birçok kişinin meyve sebze fiyatlarında fahiş artışların yaşanmasını beklemesine rağmen, güvenliğin sağlanmasıyla birlikte nakliye ücretlerinin düşmesi fiyatlarda artışın çok sınırlı olmasına yol açmış.
Tüccarlık yapan Abdurrahman Said, "Ramazan ayında, muson sezonu olmasına rağmen, şu ana kadar fiyatlarda herhangi bir artışa şahit olmadık. Getirdiğimiz mal yine aynı, o yüzden insanlar rahat olsunlar. Elhamdülillah. Bu mübarek bir ay. Mübarek Ramazan" diye konuştu.
Bu arada Somali Başbakanı, Ramazan ayı içinde yaptığı konuşmalarda, terör eylemlerinden vazgeçerek güvenlik güçlerine teslim olan gençlere af getirildiğini tekrarladı.
Somali’de terörle mücadelenin başarılı olması hükümetin, kaynaklarını alt yapı yatırımları ve insani yardımlara kanalize etmesine imkan sağlıyor.
(İHA)