BIST 10.209
DOLAR 32,41
EURO 34,80
ALTIN 2.398,91
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Soma’da Şirketin “Felaket” Savunması Meclis Gündeminde

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, Soma maden faciasının ardından ailelerin başlattığı hak arayışı karşısında, şirket avukatlarının yaptığı savunmayla bir kez daha ortaya çıkan büyük bir işçi güvenliği açığını Meclis’e taşıdı.

Abone ol

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e yönelttiği soru önergesiyle, şirketin “fahiş” bulduğu tazminat taleplerinin ardında, “zorunlu iş kazası sigortası”nın işletmelere mecburi tutulmamasının yattığını belirten Milletvekili Öz, Bakan Çelik’e tehlikeli ve çok tehlikeli iş kollarında, zorunlu iş kazası sigortası mecburiyeti getirilmesini, iş kazalarında kaza ve işçi ölümü başına belirlenen sigorta ödeme sınırlarının arttırılmasını önerdi. Bu yolla, işletmelerin iş ve işçi güvenliğine, çalışma ortamına, denetimlere daha fazla önem verebileceklerini savunan Milletvekili Öz, işçinin sigortasından kesilen her kuruşun, esirgenen her yatırımın, kazaya davetiye çıkardığını vurguladı.

CHP Milletvekili Sakine Öz’ün soru önergesine konu olan açıklaması şöyle:

“Fahiş” Tazminattan Önce “Zorunlu Kaza Sigortası”

“Soma’da yaşadığımız faciası sonrasında davalar açılmaya başlandı. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. avukatları ise, yazılı beyanlarıyla, yaşamını yitiren madencimiz İsmail Değirmen’in iki çocuğu ve eşi Gamze Değirmen için toplam 393 bin TL tazminat istemiyle açılan davada, ‘manevi tazminat isteminin fahiş olduğunu, yangının çıkış nedeninin belli olmadığını, kazanın öngörülemez ve suikast sonucu olma ihtimalinin bulunduğunu iddia ediyorlar. Aynı şirket, iş güvenliği eğitimlerini tam ve eksiksiz verdiğini, şirkete ait bir kusur olmadığını savunuyor.

Ayrıca, davalı şirketin avukatları “Davacı tarafın sadece manevi tazminat olarak 450 bin TL talep etmesi, ‘felaketi özlenir hale getirebilecek’ niteliktedir” ifadesini “Yargıtayın yerleşik deyiminden hareketle” kullandıklarını belirtiyor.

Soma’da yaşanan maden faciası sonrasında, sorunlara kalıcı çözüm bulmak için somut adımlar atılmayı beklerken yaşanan bu olay, iş kazalarına ilişkin “zorunlu kaza sigortalılığı” eksiğini de tartışmaya açmıştır.

İş kollarında kaza sigortası zorunlu ve yüksek limitli olmalı

“Tehlikeli” ve “çok tehlikeli” iş kollarında yaşanan iş kazaları sonucunda hükmolunan tazminat bedelleri, işverenleri yeterli iş ve işçi güvenliği önlemlerini almamaya “teşvik edici” nitelik taşımış, hatta bu tazminat tutarları işverenleri yeterli iş ve işçi güvenliğini oluşturmamaya yönelten bir ortam hazırlamıştır.

Bu açıdan, Sigorta Hukuku ve İş Hukuku mevzuatındaki hükümler, işletmelerin çalışanları için yapacakları “zorunlu iş kazası sigortası” tutarlarını, bu sigortaların alt ve üst sınırlarını yeniden gündeme getirmiştir.

Sosyal Devlet İşçi İçin Göreve!

Bakan Faruk Çelik’e yönelttiğim sorularda, sosyal devleti işçi güvenliğini sağlamaya çağırıyorum:

“2003-2014 yılları arasında, Türkiye genelinde ve Manisa özelinde, madenlerde yaşanan iş kazalarının ardından açılan davalarda, davacıların manevi tazminat ve destekten yoksun kalma tazminat istemleri ile hükmolunan tazminat bedelleri nelerdir? Bakanlığınız, ilgili kurumlarla eşgüdümlü biçimde, Sigorta ve İş Hukuku kapsamında, tehlikeli ve çok tehlikeli iş kollarında iş kazası sigortasını zorunlu hale getirecek bir yasal düzenleme çalışması yapacak mıdır?

Bakanlığınız, ilgili kurumlarla eşgüdümlü biçimde, “tehlikeli” ve “çok tehlikeli” iş kollarında, SGK sorumluluğunun yanında, sigorta priminin işveren tarafından işçi lehine karşılanacağı “zorunlu iş kazası sigortası”nı hayata geçirecek ve işçi başına ödenecek sigorta tazminat bedellerinin limitlerini arttıracak bir yasal düzenleme yapacak mıdır?”