BIST 10.173
DOLAR 32,28
EURO 34,94
ALTIN 2.446,12
HABER /  GÜNCEL

Soçi Olimpiyatları meşalesi uzayda

2014 Soçi Kış Olimpiyat Oyunları'nın meşalesi bir Soyuz roketiyle bu sabah uzaya fırlatıldı. Meşale, Uluslararası Uzay İstasyonu'na götürülüyor. İki Rus kozmonot, meşaleyle tarihi bir uzay yürüyüşü yapacak. Meşale yakılmayacak.

Abone ol

2014 Soçi Kış Olimpiyat Oyunları'nın meşalesi bir Soyuz roketiyle bu sabah uzaya fırlatıldı.

Meşale, Uluslararası Uzay İstasyonu'na götürülüyor. İki Rus kozmonot, meşaleyle tarihi bir uzay yürüyüşü yapacak. Meşale yakılmayacak.

Meşalenin uzaya fırlatıldığı Baykonur üssünde bulunan BBC muhabiri Daniel Sandford, Rus yetkililerin meşaleyi uzaya taşıyarak Rusya'nın güçlü, modern bir ülke olduğu izlenimini vermeyi amaçladığını söylüyor.

50 milyar dolar harcandı

Soyuz roketi, Kazakistan'daki uzay üssünden Türkiye saatiyle 06.14'te ateşlendi. Meşaleyi Uluslararası Uzay İstasyonu'na biri Rus, biri Amerikalı biri de Japon üç kozmonot götürüyor.

Olimpiyatların sembolü olan meşale altı saat süren bir yolculuktan sonra Uluslararası Uzay İstasyonu'nda iki Rus kozmonota devredilecek.

Olimpiyat meşaleleri 1996 ve 2000 yıllarında da uzaya götürülmüş ama hiç uzay aracının dışına çıkarılmamıştı.

Meşale televizyonlardan canlı yayımlanacak uzay yürüyüşünden sonra dünyaya geri getirilecek ve Şubat'ta olimpiyat kazanını tutuşturacak.

Rusya Sovyet döneminden sonra ilk kez olimpiyatlara ev sahipliği yapıyor. Soçi, 50 milyar dolarlık maliyetiyle en pahalı olimpiyat oyunları olarak tarihe geçti.