BIST 10.209
DOLAR 32,42
EURO 34,79
ALTIN 2.401,93

Siyah çayın 12 muhteşem faydası

Siyah çayın 12 muhteşem faydası

Sadece bir keyif ya da alışkanlık değil sağlık kaynağı siyah çay

Siyah çayın 12 muhteşem faydası

Sabah uyandığımız anda ilk yaptığımız iş mutfağa gidip su kaynatıp çay demlemek… Misafirimiz geldiğinde sohbetin keyfini arttırmak için yaptığımız en sıcak ikram yine siyah çay… Hepimizin alışkanlığı, güzel bir yemeğin üzerine ilk aklımıza gelen yine siyah çay… Kısaca siyah çay, hayatımızın her alanında olmazsa olmazımız. Peki siyah çay içmek hayatımızda bu kadar yer alırken sağlığımıza nasıl etki ediyor hiç düşündünüz mü?

Siyah çayın 12 muhteşem faydası

Diyetisyen Sanem Apa Doğan, günün her saati elden düşmeyen siyah çayın bilinmeyenlerini ve sağlığa faydalarını anlattı;

Siyah çayın 12 muhteşem faydası

1. Daha iyi çalışan kalp: 2009 yılında yapılmış bir çalışmada günde 3 – 4 fincan siyah çay içen kişilerde; çevresel etkenlerle birlikte değerlendirildiğinde, inme riskini günde 1 fincan içenlere göre % 21 oranında azalttığını göstermiştir. Harvard’ta yapılan başka bir çalışma ise kalp krizi riskini % 44 oranında azaltabileceğini göstermiştir. Kötü kolesterol dediğimiz LDL kolesterol seviyesini ise % 11 oranında düşürebilir.

Siyah çayın 12 muhteşem faydası

2. Kansere karşı koruyucu: Yapılan çalışmalar siyah çay tüketimi ile alınan polifenol ve kateşinlerin bazı kanser türlerinin oluşumuna karşı koruyucu etki yarattığını göstermiştir. Örneğin düzenli olarak günde 2- 3 fincan siyah çay içen kadınlarda meme ve over (yumurtalık) kanseri oluşumunun azaldığı tespit edilmiştir. Ayrıca akciğer kanseri gelişimini de azaltabilir.