BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  DÜNYA

Sırplar yine yaptı yapacağını

Şehri gezmek isteyen Avrupa Konseyi gözlemcilerine, Sırp Cumhuriyeti polisi engel oldu.

Abone ol

Bosna-Hersek'i oluşturan iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti'ne bağlı polisler, yerel seçim çalışmalarını yerinde izlemek için bölgeye giden Avrupa Konseyi gözlemcilerinin Srebrenitsa'ya girmesine müsaade etmedi.

Avrupa Konseyi gözlemcileri, Bosna Hersek Merkez Seçim Komisyonu'nun izniyle, ekim ayında yapılacak yerel seçimler için başvuruları izlemek üzere Srebrenitsa'ya gitti. Seçim çalışmalarını izleme hakkına sahip olan ve şehri gezmek isteyen Avrupa Konseyi gözlemcilerine, Sırp Cumhuriyeti polisi engel oldu.

Sırp Cumhuriyeti'nin Avrupa Konseyi gözlemcilerini Srebrenitsa'ya sokmaması, Bosna Hersek'in Avrupa Konseyi'ne girmekle üstlendiği sorumluluğun ihlali olarak değerlendirildi.

Srebrenitsa'da Temmuz 1995'te işlenen soykırım nedeniyle buradan ayrılan kurbanların yakınlarına oy hakkını tanımayan seçim yasasına tepki amacıyla ortaya çıkan ve Boşnaklar'ın ikamet adresini Srebrenitsa'ya aldırmak için başlatılan "Oyum Srebrenitsa'ya" kampanyası üyeleri de yaptıkları açıklamayla olayı kınadı.

Sırp Cumhuriyeti'nin bu girişimle Bosna Hersek'in Avrupa Konseyi'ne karşı sorumluluklarını hiçe saydığı belirtilen açıklamada, "Bu girişimlerin, Oyum Srebrenitsa'ya kampanyasının başarıya ulaşacağı zamanda yapılması dikkat çekici. Biz, Srebrenitsa soykırımından hayatta kalanlar başta olmak üzere bütün Bosna Hersek vatandaşlarını kampanyaya destek vererek ikamet adreslerini Srebrenitsa'ya taşımasını bekliyoruz" denildi.

Yerel seçim tartışmasının odağında Srebrenitsa var

Ülkenin doğusunda yer alan Srebrenitsa kentinde, Bosna savaşından (1992-1995) önce çoğunluk olan Boşnaklar, soykırım sonrası demografik yapının değişmesiyle azınlık durumuna düştü. 2008'deki yerel seçimler öncesinde Bosna Hersek Parlamentosu, Srebrenitsa için geçerli olan yasa değişikliğiyle, Srebrenitsa doğumlu olan ancak burada yaşamayanlara da oy kullanma hakkı vermiş, bu yılın ekim ayında yapılacak yerel seçimlerde ise mevcut kanunun uygulanacağı açıklanmıştı.

Srebrenitsa'dan 1995'te işlenen soykırım nedeniyle ayrılmak zorunda kalan Boşnaklar'a ekim ayındaki yerel seçimlerde oy hakkı tanımayan yasa, Boşnaklar'ın tepkisine neden olmuştu.

Bosna Hersek Federasyonu bakanlar kurulu, 4 Haziran'da aldığı kararla halen Bosna Hersek Federasyonu içinde yaşayan, ancak yerel seçim için adresini Sırp Cumhuriyeti'ne taşımak isteyen vatandaşların hiçbir hak mahrumiyeti olmayacağı yönünde karar almıştı.

Bu kararla, ikamet adresini Srebrenitsa'ya ya da Sırp Cumhuriyeti'nin herhangi bir şehrine taşıyanlar, hem 7 Ekim'de yapılacak yerel seçimlerde oy kullanabilecek hem de diğer vatandaşlık haklarından yararlanabilecek.