BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Şimşek'ten büyümede risk arttı açıklaması

"Büyüme ile ilgili bir revizyona girmedik ama aşağı yönlü riskler artmıştır. Bunu kabul etmek lazım. Daha mütevazı büyüme ile karşı karşıyayız"

Abone ol
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Büyüme ile ilgili bir revizyona girmedik ama aşağı yönlü riskler artmıştır. Bunu kabul etmek lazım. Daha mütevazı büyüme ile karşı karşıyayız" dedi.

Şimşek, Marmara Grubu Vakfı tarafından gerçekleştirilen 17. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin gelecek 16-17 ay içerisinde 3 seçim yaşayacağını anımsatarak, son 10 yıla bakıldığında Türkiye'nin başarısında siyasi istikrarın öneminin ortada olduğunu kaydetti.

Siyasi istikrar tehdit altında mı?

"Türkiye'de son gelişmeler ışığında siyasi istikrar tehdit altında mı?" sorusuyla karşı karşıya olunduğunu ifade eden Şimşek, şunları söyledi:

"3 seçimden bahsettim. Kamuoyu yoklamalarında AK Parti'ye desteğin hala güçlü bir şekilde devam ettiğini göreceksiniz. KONDA'da yüzde 47,7, GENAR'da yüzde 50 civarında, DENGE yüzde 47'nin üzerinde, ORC'de yüzde 47 civarında, SONAR'da yüzde 42'ler civarında en düşüğü. Kamuoyu yoklamalarına baktığınızda Türkiye'de siyasi istikrar tehlikede değil, hala milletin teveccühünün şu anki iktidarda olan partide olduğu ortaya çıkıyor. Önümüzdeki 3 seçimin siyasi istikrar anlamında herhangi bir kaygıya yol açmaması gerekiyor. 

Bu da aslında önümüzdeki dönemde reformların önünün açık olduğunu gösteriyor. Biz 17 Aralık sonrasında yaşanan süreci, ortaya çıkan problemleri daha çok reform ile aşacağız. Türkiye daha çok şeffaflaşacak. Türkiye daha çok hesap verilebilir noktada olacak ve demokratik standartları daha da güçlenecek. Son dönemdeki gelişmeleri 'siyasi kriz' olarak niteleyecekseniz, bizim cevabımız 'daha çok reform'. Türkiye bu süreci daha çok reform ile aşacaktır."

Bakan Şimşek, Terörle Mücadele Kanunu'nun ve Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılması ile birçok alanda çok önemli adımlar atılacağını anlatarak, Türkiye'nin fırsatı kaçırmamış olacağını ve hiçbir fırsatın kaçırılmaması gerektiğini söyledi.

"Emtia fiyatlarının artmaması Türkiye'nin lehinedir"

Bakan Şimşek, siyasi belirsizliğin yaşandığı bir süre geçirilmesinin ekonomiye yansımalarına ve Fed'in parasal sıkılaştırmasının Türkiye ekonomisi üzerine etkisine ilişkin, "Türkiye son 10 yıl içerisinde ortalama yüzde 5,1 reel olarak büyümüştür. Bu rakam belki Çin ile karşılaştırıldığında mütevazi olabilir ama Türkiye'nin 1923 ile 2002 döneminde yüzde 4,5 büyüdüğünü dikkate alırsanız. Son 11-12 yılda yüzde 5,1 büyümenin önemli bir başarı olduğunu göreceksiniz. Yüzde 0,6 puanlık bir farkın 100 yıla vurduğunuzda önemli farklar oluşturur. Geçen sene Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) yaklaşık olarak 820 milyar dolar (cari fiyatlarla) oldu. Bu rakam 2002 yılında 230 milyar dolardı. 1990 yılında da 200 milyar dolar civarındaydı. Önümüzdeki dönem daha önemli. Biraz daha mütevazi bir büyüme sürecine girebiliriz. Küresel arka plan gelişmekte olan ekonomiler için belki eskisi kadar elverişli olmaz" değerlendirmesinde bulundu.

Emtia fiyatlarının eskisi gibi artmayacağını vurgulayan Şimşek, "Emtia fiyatlarının artmaması Türkiye ekonomisinin çok güçlü bir şekilde lehinedir. Türkiye çok büyük enerji ithalatçısı, hurda demir ithalatçısı. Son 4-5 yıla baktığınızda AB resesyondaydı, iç talebi zayıftı ama şu andaki sinyaller AB'nin bu resesyondan çıktığına ilişkin sinyallerdir. Bu da Türkiye'nin dış talebini güçlendirecek" şeklinde konuştu.

Arap Baharı dış ticaret fazlasına engel oldu

Şimşek, Arap Baharı'nın Türkiye'nin dış ticaret fazlası verdiği pazarlarda ciddi sorun oluşturduğunu belirterek, "Arap Baharı ile birlikte Libya ve benzeri ülkeler Türkiye'nin yatırımlarını olumsuz etkiledi. Suriye hariç olmak üzere Ortadoğu ve Afrika'da nispi bir istikrar var. Bunun da Türkiye'ye yansıması olumlu olacak. Küresel krizde çok hızlı bir çıkış yaptık. Ama şu anda daha mütevazı bir büyüme dönemine gireceğiz. Ne zamana kadar? Bu yapısal reformları tamamlayana kadar" dedi.

Mehmet Şimşek, kısa vadede büyümeyi yukarı çekecek faktörlerin dış talep olduğunu ifade ederek, aşağı yönlü risklerin, siyasi tedirginlik ve para politikasında sıkılaşma büyümeyi aşağı çekecek faktörler olduğunu söyledi.

Mütevazi bir büyüme ile karşı karşıyayız

2014 yılı için yüzde 4 büyüme öngördüklerini hatırlatan Şimşek, "Büyüme ile ilgili bir revizyona girmedik ama aşağı yönlü riskler artmıştır. Bunu kabul etmek lazım. Daha mütevazi büyüme ile karşı karşıyayız" dedi.