BIST 10.195
DOLAR 32,37
EURO 34,66
ALTIN 2.383,89
HABER /  DÜNYA

Şimdi Kırım Türkleri ne yapacak?

Ukrayna'ya bağlı Kırım özerk cumhuriyetinde Rusları çıkardığı olaylara Kırım Türkleri tepki gösterdi.

Abone ol

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Tuncer Kalkay, "Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu'nun silahlı gruplar tarafından basılarak işgal edilmesi terörist bir eylemdir" dedi.

Kalkay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ukrayna'da meydana gelen olayların Kırım'ın Rusya'ya bağlanması amacıyla tezgahlandığını ve oynandığını söyledi.

Meydana gelen olayları yakın zamanda beklediklerini anlatan Kalkay, Ukrayna'da tamamen orduya dayalı, insanları korkutarak, sindirerek hukuk ve insan hakları ihlali yapıldığını vurguladı.

Kırım Tatarlarının Ukrayna'nın bütünlüğünden taviz vermeyeceklerini, bunu yaparken de hiç kimsenin Kırım Tatarlarından şiddet yanlısı tutum içinde olmalarını beklememesini isteyen Kalkay, "Kırım Tatarları böyle bir provokasyona gelmeyecek. Bizim endişemiz, provokasyonun karşı taraftan yani Rusya yanlılarından yapılmasıdır. Bunlar Rusya'dan destek alarak biraz işleri abartmaya başladı. Ukrayna bayraklarını indirip Rusya bayrakları çekmeye başladılar" diye konuştu.

Ukrayna'da Rus kökenlilerin yüzde 60 civarında olduğunu, yüzde 14 Kırımlı bulunduğunu aktan Kalkay, yüzde 24 oranındaki Ukraynalıların Rus kültüründen etkilenmiş olmaları nedeniyle varlık gösteremediklerini savundu.

KIRIM ŞİDDET VE BASKIYLA UKRAYNA4DAN KOPARILMAK İSTENİYOR

Kalkay, Ukrayna'nın parçası Kırım'ın baskı, şiddet ve terörizmle koparılmak istendiğine dikkati çekti.

Kalkay, şöyle devam etti:

"Kırım'ın asıl sahipleri, Kırım Tatarlarıdır. Bundan 70 yıl önce Kırım'dan koparılmış, sürgüne gönderilmişlerdir. Büyük bir soykırım uygulanmıştır. Nüfuslarının yarısı yok olmuştur. 200 bin Kırımlı hayatını kaybetmiştir, Her şeyleri ellerinden alınmıştır. Yıllar sonra vatanlarına dönmeye başlayan Kırım Tatarları, topraklarına hiçbir ülkenin desteği olmadan, kendi imkanlarıyla yerleşmişlerdir. Kırım Türklerini yok etmeye kimsenin gücü yetmeyecektir.

Rusya, tamamen Ukrayna'nın bütünlüğüne kastetmiş durumda. Her şekliyle psikolojik harekatını devam ettiriyor. Silahlı grupların baskısı altındaki Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu’nun Kırım’ın geleceğine yönelik sözde referandum kararı Ukrayna Anayasası’na hem de uluslararası hukuka aykırı ve kesinlikle kabul edilemez."

TÜRK DEVLETİ UKRAYNA VE KIRIM'IN YANINDA 

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in, Türkiye'nin Ukrayna'nın bütünlüğünden yana olduğunu ve tarihi bağları bulunan Kırım Tatarları için endişelendiklerini beyan ettiğini anımsatan Kalkay, Ukrayna ve Türk dışişleri bakanlarının çok yakın tarihte konuyla ilgili görüşeceklerini dile getirdi.

Söz konusu gelişmelerin Ukrayna halkının iradesi, Kırım Tatarlarının da haklarını yok saymak anlamına geldiğine işaret eden Kalkay, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Kırım’daki ve diasporadaki Kırım Tatarları, bu hukuk dışı ve zorbalık altında alınmış kararları tanımamakta, Kırım Tatarlarının haklarının ancak bağımsız, demokratik ve toprak bütünlüğü korunmuş Ukrayna bünyesinde ve uluslararası hukukun şemsiyesi altında sağlanacağına inanmaktadır. Bütün demokratik ülkelerin hükümetlerine ve uluslararası kuruluşlara Kırım Tatar diasporası olarak Kırım’da yaşanan hukuk dışı gelişmeler hakkında müracaatta bulunulacaktır."

Kırım ve Ukrayna’daki durum ve kriz konusunda Kırım Tatar ve Ukrayna diasporalarının ortak hareket etmeleri gerektiğini vurgulayan Kalkay, Kırım’daki demokrasi ve hukuk dışı durum hakkında bütün meşru yollar kullanılarak kamuoyu oluşturulması çalışmalarına hız verilmesi gerektiğini belirtti.

Kırım’daki demokrasi ve hukuk dışı durumun Türk ve dünya kamuoyuna duyurulması için Kırım Derneği Genel Merkezi tarafından, 2 Mart Pazar günü 14.00’de Ankara’da basın açıklaması ve miting düzenleneceğini açıklayan Kalkay, başta Kırım Tatar diasporası olmak üzere insan haklarına saygılı herkesin Kırım’ın geleceği konusunda sessiz kalmamalarını istedi.