BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Silopi'de güvenlik güçleri ve PKK arasında çatışma: 2 ölü

Şırnak'ın Silopi ilçesinde güvenlik güçleri yollara açılan hendekleri kapatmaya gittiği sırada PKK ile çatışmaya girdi. Çatışmada 2 sivilin öldüğü ve 8 kişinin de yaralandığı aktarılıyor. Silopi Devlet Hastanesi önünde geniş güvenlik önlemleri alındı.

Abone ol

Şırnak'ın Silopi ilçesinde güvenlik güçleri ile bölge halkı arasında hendek gerginliği çatışmaya dönüştü ve 2 kişi hayatını kaybederken, 8 kişi de yaralandı.

Zap Mahallesi'nde, polis baskınlarına engel olmak amacıyla sokaklara hendekler kazılmıştı.

Doğan Haber Ajansı, polisin Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi'nin (YDG-H) açtığı hendekleri kapatmak için geldiğini ve PKK'nın güvenlik güçlerine ateş açtığını aktardı. Ajansın haberinde güvenlik güçlerinin de açılan ateşe karşılık verdiği belirtildi.

Dicle Haber Ajansı ise çatışmanın sabaha karşı saat 04.00 sularında mahalleye girmek isteyen ama hendeklerden dolayı giremeyen polisin açtığı ateş sonucu çıktığını, 58 yaşındaki Hamdin Ulaş ve ismi öğrenilemeyen bir gencin yaşamını yitirdiğini aktardı.

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız da olayın duyulmasından sonra Silopi'ye geçtiğini belirterek haberin doğru olduğunu söyledi.

BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Sarıyıldız, olayın çıkış nedeninin şöyle açıkladı:

"Suruç Patlaması'ndan sonra Türkiye'nin birçok şehrinde başlayan gözaltı dalgası Silopi'ye kadar devam etti. Halk yaşanabilecek gözaltılara engel olmak için sokaklara hendekler kazmış. Sabah saatlerinde polis bir operasyon yapmak istiyor. Kazınan hendeklerden dolayı sokaklara giremeyen polisler ve mahalleliler arasında çatışma yaşanıyor.”

'Hastane ablukaya alındı'

Silopi Devlet Hastanesi'nin önünde geniş güvenlik önlemleri alındı

HDP milletvekili, ölen iki kişinin cenazesinin Devlet Hastanesi morgunda bekletildiğini, ayrıca birçok sivilin de yaralandığını söyledi.

Hastanenin etrafının polisler tarafından ablukaya alındığı, giriş çıkışların polis kontrolünde olduğunu kaydeden Sarıyıldız, mahallelerde çatışmanın devam ettiğini ve bazı yerlerde dumanların yükseldiğini ifade etti.

Şırnak Valisi ise konuyla açıklama yapmadı.

Silopi Devlet Hastanesi'nde bulunan HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik BBC Türkçe'ye hayatını kaybeden iki kişinin de sivil olduğunu söyledi:

“Sabahtan beri Vali Bey'e ulaşamıyorduk. Üç milletvekili olarak mahallelerdeki yaralıları gidip alabileceğimizi ve bunun için ambulans istediğimizi söyledik. Ayrıca dört evde devam eden yangını söndürmek için de itfaiye aracı istedik. Vali, olaylardan dolayı güvenliğimizi sağlayamayacaklarını ama adresleri vermeleri halinde yaralıları almak üzere olay yerine ambulans gönderebileceklerini söyledi.”

'Evlerde yangın çıktı'

Hastane önüne gelen insanları dağıtmak üzere polisin havaya ateş açtığını söyleyen Şırnak Milletvekili, son on gündür emniyet güçlerinin mahallelere panzer ve akreplerle girmeye çalıştığını da aktardı.

Barbaros Mahallesi sakinlerinden Şemsettin Kaya ise olayı şöyle anlattı:

“Dün mahallede olaylar çıktı ve sabaha kadar devam etti. Çatışma sırasında bir eve kimyasal bir madde attılar. Evde yangın çıktı. Olayda hayatını kaybeden Hamdin Ulaş yangını söndürmeye çalıştığı sırada vuruldu."

Morgun önünde olduklarını ve saat 10.00'dan beri güvenlik sebebiyle Silopi'de sokağa çıkma yasağı olduğunu söyleyen Şemsettin Kaya, hastanelere gelip yaralıların kim olduğunu öğrenmeye çalışan ilçe sakinlerine polisin engel olduğunu söyledi.