BIST 10.337
DOLAR 32,23
EURO 34,77
ALTIN 2.460,13
HABER /  GÜNCEL

Sıfırcı Hoca'ya sıfır notu yağdı

Standard&Poors'un Türkiye'nin kredi notunu pozitiften durağana çevirmesine tepkiler büyüyor...

Abone ol

Fransız yatırım şirketi Natixis Associates ve JP Morgan Chase Bank'ta çalışan uzmanlar da kararı ağır bil dile eleştirerek kurumun güvenilirliğini yitirdiğini bildirdi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard &Poor's'un (S&P) Türkiye'nin kredi notunu pozitiften durağana çevirmesine eleştiriler çık gibi büyüyor. Başta Başbakan Tayyip Erdoğan olmak üzere S&P'nin kararına yönelik yurtiçinde yükselen eleştirilene yurtdışından da destek geldi. Amerika'daki ekonomistler de kararı eleştirerek Türkiye'nin diğer ülkelere göre daha iyi bir konumda olduğunu ifade ettiler.

OBJEKTİF BULMUYORUM

Fransız yatırım şirketi Natixis Associates Sabit Gelir Kredileri Grup Başkanı Abdullah Karataş, kredi derecelendirme kuruluşlarının güvenirliklerinin çoktan yitirdiklerini söyledi. S&P'nin Türkiye ile ilgili aldığı kararın haksızlık olduğunu ifade eden Karataş özellikle,kuruluşun diğer ülkelere karşı daha cömert davrandığını belirtti. Derecelendirme kuruluşunun 2008 finans krizine kadar birçok değersiz tahvillere çok iyi not vererek yatırımcıları yanılttığını hatırlatan Karataş, "S&P'nin Türkiye için verdiği karar bizi çok şaşırttı. Diğer ülkelerdeki ekonomiler iyi olmadığı halde iyi notlar alıyor. Ben bu kararı çok objektif bulmuyorum" dedi.

YUNANİSTAN ÖRNEĞİ

JP Morgan Chase Bank ekonomisti Mehmet Özhabeş ise Türkiye'nin yatırım yapılacak ülkeler arasında yer alması gerektiğini belirtti. Kredi derecelendirme kuruluşlarının zaman zaman yanlış değerlendirme yapabileceğine işaret eden Özhabe, "Bir yıl öncesine kadar Yunanistan'ın notu Türkiye'den yüksekti. Şu an Yunanistan temerrüt etmiş durumda. Türkiye'nin notu İtalya ve İspanya'dan daha düşük olduğu halde ekonomisi bu ülkelerden daha iyi bir seviyede. Ayrıca bu şirketler Avrupa'daki borç krizini de öngöremediler" yorumunu yaptı.