BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Şeyhçakır köyünde asbest şüphesi

Hisarcık ilçesi Şeyhçakır köyünde sıvada kullanılan toprakta kanserojen bir madde olan asbest olabileceği şüphesiyle analize gönderildi.

Abone ol

140 nüfusu ve 40 hane olan köyümüze bir süre önce mobil hizmet amacıyla gelen aile hekimi, hasta muayenesi için gittiği evin odasında dikkatini çeken sıvanın asbestli olabileceğinden şüphelendi.

Bunun üzerine Kütahya Sağlık Müdürlüğü Kanser kontrol birim sorumlusu Dr. Eyüp Avcı köye gelerek asbest konusunda yaptığı bilgilendirme toplantısında dengeli, doğal beslendiğimizde, sigara içmediğimizde ve bu köydeki asbest olayı gibi çevresel etkilerden kendimizi koruduğumuzda kanseri önlememizin mümkün olduğunu söyledi.

Şeyhçakır köyü sakinleri, "Dr. Eyüp Avcı evleri asbestli olma ihtimali olan sıvaların sökülerek beton sıva veya plastik boya yapmamızı istedi. Köyümüzde bazı vatandaşlar kendi imkânları ile evlerinin duvarlarını beton sıva ile sıvadılar. Ancak hali vakti yerinde olmayan yaklaşık 15 aile hala asbestli sıva bulunan odalarda kanserojen madde soluyorlar. Köyümüzdeki evlerin büyük bir bölümünde odaların sıvaları asbestli olduğu tahmin edilen Cevizderesi ve bakılar deresinden getirdiğimiz topraktan yapıldı. Bu toprak beyaz, yağlı, cilalı, kaygan, kireç gibi. Ancak bizler bugüne kadar bu toprağın asbestli olabileceğinin farkında bile değildik. Aile hekiminin dikkati sayesinde öğrendik. Belki de köyümüzdeki ölümlerin birçoğunun akciğer ve mide kanserinden olması bundan kaynaklanıyordu. Yaklaşık 10 gün kadar önce toprak aldığımız bölgeden numune alınıp tahlil için Kütahya’ya laboratuara gönderildi. Ancak toprak alınan bu sahada göçük olduğu için numune tam yerinden alınamadı. Yetkililerce tekrar bölgeden toprak ve binalardaki sıvalarından numune alınıp tahlile gönderilmesi gerekiyor. Eğer sonuçta sıvalarda asbest maddesi tespit edilecek olursa özellikle odaların içerisindeki sıvaların sökülerek beton sıva ile sıvanması veya plastik boya ile boyanması gerekecek. Ancak dar gelirli vatandaşların bunu uygulaması için devletten destek alması lazım “ diye konuşttular.

Şeyhçakır köyünde oturan Halil Özcan, “Bir süre önce akciğer kanseri yüzünden 65 yaşında babamı kaybettim. 6 aylık çocuğumda akciğerlerinden rahatsız. Yetkililerin önlem almasını istiyoruz “ dedi