BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Selanik'teki 'Atatürk Evi' açıldı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1881 yılında Selanik’te doğduğu ve yeniden restore edilen evin açılışı, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik tarafından yapıldı.

Abone ol

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1881 yılında Selanik’te doğduğu ve yeniden restore edilen evin açılışı, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik tarafından yapıldı.

Atatürk Evi'nin açılışı münasebetiyle bugün bir tören düzenlendi. Törene Bakan Çelik'in yanı sıra, Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Kriakos Gerontopulos, Selanik Belediye Başkanvekili Kostantinos Zerve, Batı Trakya Türk Milletvekilleri Ahmet Hacıosman, Hüseyin Zeybek, Ayhan Karayusuf, Selanik Metropoliti adına Başpapaz Stenos Tolyos katıldı.
Tören 1 dakikalık saygı duruşuyla başladı. Daha sonra İstiklal Marşı çalındı.

Ardından Bakan Çelik restore edilen evin önünde bir konuşma yaptı. Çelik konuşmasında, "Bugün bizim için manevi açıdan çok önemli bir gün. Bu tarihi binanın aslına uygun şekilde korunması ve Gazi Mustafa Kema lAtatürk'ün hatırasına yakışacak şekilde çağdaş bir anlayışla yenilenmesi amacıyla yürütülen çalışmaların sonuna gelmiş bulunuyoruz" dedi.

Çelik, "Atatürk'ün çocukluğunun geçtiği Selanik şehrinin, doğup büyüdüğü bu evin, Gazi Mustafa Kemal'in fikri ve ruhi gelişiminde çok etkili olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Gazi'yi etkileyen Selanik esasen İzmir, İskenderiye, Beyrut'la birlikte Akdeniz kültürünün, hoşgörünün ve çok kültürlülüğünün önemli merkezlerinden birisidir" şeklinde konuştu.
Çelik ayrıca şunları söyledi:

"Bizim değer verdiğimiz eserlere gereken özeni gösterdiği için Yunanistan devletine buradan bir kere daha teşekkür ediyoruz. Böylesine önem taşıyan Selanik'te Yunanistan Kültür ve Spor Bakanlığı tarafından 22 Temmuz 2011 tarihinde modern anıt olarak tescil edilen Atatürk Evi'nin dışında diğer tarihi eserlerin restorasyon çalışmalarına da katkıda bulunmak istediğimizi belirtiyoruz."

"Türk halkı ve Yunan halkı arasındaki dostluk ilişkilerinin daha da çok artmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Uluslararası hukuk çerçevesinde hakları teminat alına alınan azınlıkları, aramızdaki dostluk köprüsü olarak görüyoruz. Diğer yandan Yunanistan'daki Türk azınlık ile ülkemizdeki Ortodoks azınlığın ülkelerimiz arasında güçlü bağlar tesis edilmesine vesile olmaları en büyük temennimizdir."

"Atatürk Evi'ndeki restorasyon çalışmaları sırasında iki ülke kamu kurumlarının, özel sektörünün ve uzmanlarının arasındaki işbirliği umarız diğer alanlarda da hayata geçer."
Konuşmadan sonra kurdelayı keserek Atatürk Evi'nin açılışını yapan Bakan Çelik ve açılışa gelen konuklar içeride incelemelerde bulundular.

ATATÜRK EVİ 60 YIL SONRA YENİDEN DÜZENLENEREK ZİYARETE HAZIR HALE GETİRİLDi

Türk tarihinin önemli mirasları arasında yer alan ve 10 Kasım 1953 yılında “Atatürk Evi” olarak Selanik’te ziyarete açılan yapı 60 yıl sonra yeniden düzenlenerek ziyarete hazır hale getirildi.

Atatürk’ün yaşamına ait kesitlerin güçlü bir görsellikle ziyaretçilere sunulduğu mekânda, arşivlerden elde edilen bilgiler ışığında hazırlanan panolar ve belgesel filmlerle ziyaretçilere etkileyici bir ortam sunuluyor.Atatürk'ün silikondan yapılmış heykeli ise gerçekçiliği ile büyük ilgi çekiyor.

Üç kattan oluşan binanın zemin katında yer alan “Atatürk ve Çocuk Odası” ile başlanılan tarihi yolculukta, uğranılan her oda Atatürk’ün yaşamını ziyaretçilere tüm canlılığıyla aktarıyor.

Binanın üst katlarındaki sofalarda evin eski teşhir düzenini gösteren maketler sergileniyor. Birinci katta; “Selanik Odası”, “Manastır Odası”, ikinci katta “İstanbul Odası” ve “Ankara Odası” olarak isimlendirilen odalar yer alıyor.

Atanın hayatını anlatan ve hayatının geçtiği şehirleri tanıtan bilgi panolarına yer verilen mekânın ikinci katındaki “Ankara Odası”nda ise ziyaretçiler heykeltraş Murat Daşkın tarafından yapılmış olan Atatürk’ü koltuğa oturmuş şekilde canlandıran silikondan yapılmış gerçekçi bir heykelle karşılaşıyor.

IHA