BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Seçim sonuçları yeni başbakanı bile şaşırttı

Japonya'da dün yapılan erken genel seçimlerden büyük bir zaferle çıkan Liberal Demokrat Partisi (LDP) lideri Şinzo Abe, sonuçlara kendisinin bile şaşırdığını açıkladı.

Abone ol

Japonya'da dün yapılan erken genel seçimlerden büyük bir zaferle çıkan Liberal Demokrat Partisi (LDP) lideri Şinzo Abe, önlerinde zor bir yol olduğunu söyledi. Abe, seçim sonuçlarının kendisini bile şaşırttığını ifade etti.

Japonya'yı 1955 ile 2009 yılları arasında neredeyse kesintisiz yöneten LDP, dünkü seçimlerle tekrar dümenin başına geçti. 2006-2007 yılları arasında başbakanlık yapan ancak sağlık sorunlarını gerekçe göstererek istifa eden Şinzo Abe, tekrar başbakanlık koltuğuna oturdu. Şinzo Abe, zaferin ardından düzenlediği ilk basın toplantısında ülkeyi zor günlerin beklediğini işaret etti. Abe, "Beklediğimizden çok vekil kazandık. Çok ağır bir yük omuzlarımıza bindi." diye konuştu. Bu sonucu seçmenlerin LDP'ye olan güveninden çok, son 3,5 yıldır iktidarda olan Demokrasi Partisi'nin cezalandırılması olarak değerlendiren Abe, "Seçmenlerin beklentisini karşılayamazsak bize olan destek de düşer. Bu yüzden dikkatli olmalıyız." şeklinde konuştu.

Bu arada, LDP lideri Şinzo Abe, koalisyon görüşmelerine bugün başladı. Geleneksel koalisyon ortağı Yeni Komeito Partisi lideri ile bir araya geldi.

BORSA YÜKSELDİ

Liberal Demokratların seçim zaferi borsaya da olumlu yansıdı. Tokyo Borsası, sabah ilk seansında yüzde 1,61 artarak 156,43 puanla kapandı. Japonya para birimi yenin ise değeri düştü. Liberal Demokrasi Partisi'nin ekonomiyi büyütmek adına Merkez Bankası'nın para politikasında gevşemeye gitmesi için baskı yapması bekleniyor. Ayrıca, yenin uluslararası piyasalarda aşırı değerli olmasına karşı da adımlar atılacağı öngörülüyor. Uzmanlar da Şinzo Abe'nin önceliğini ekonomiyi vermesini bekliyor. Japan Times adlı gazeteye konuşan Profesör Dr. Kazuhisa Kavakami, yaz aylarında yapılacak senato seçimlerine kadar anayasa tartışmasının gündeme gelmesini beklemediğini kaydetti. Kavakami, "Şimdilik Abe, para politikasında gevşemeye giderek büyümeyi sağlamaya yoğunlaşacak." yorumunda bulundu.