1.5 milyar Euroluk MİLGEM savaş gemisi ihalesinde önemli bir gelişme yaşandı.
Abone olKoç Grubu şirketi RMK Marine'in kazandığı 1.5 milyar Euroluk MİLGEM savaş gemisi ihalesinde önemli bir gelişme yaşandı.
Habertürk'ün haberine göre ihaleye çağrılmayan şirketler Başbakanlık'a şikayette bulundu ve müfettişler inceleme başlattı. Müfettişler, süreçte rekabete aykırılık tespit ederse, 1,5 milyar Euroluk dev ihalenin iptali gündeme gelebilecek. İnceleme Haziran ayında başladı.
İKİ FİRMA YARIŞMIŞTI
Türkiye'nin ilk milli savaş gemisi üretme projesi olma özelliğini taşıyan MİLGEM için iki büyük Türk tersanesi RMK Marine ve Dearsan yarışmış, ocak ayındaki Savunma Sanayi İcra Komitesi(SSİK) toplantısı sonucunda çıkan kararla mutlu sona Koç Grubu ulaşmıştı.
Müfettişler, süreçte rekabete aykırılık tespit ederse, 1,5 milyar Euroluk dev ihalenin iptali gündeme gelebilecek. İnceleme Haziran ayında başladı.
HEYBELİADA VE BÜYÜKADA'YI DEVLET YAPTI
Milli Savaş Gemisi (MİLGEM) projesi, Türkiye açısından büyük önem taşıyor. Yerli tersanelerde inşa edilen gemilerde Türk mühendisler görev yapıyor. Projenin ilk gemisi olan 'Heybeliada', 27 Eylül 2008'de denize indirildi. İkinci gemi olan 'Büyükada' ise henüz TSK envanterine girmedi. Bu iki gemi TSK tersanelerinde asker ve sivil mühendisler tarafından yapıldı.
6 KORVET İHALESİNE İNCELEME
İlk iki geminin askeri tersanelerde inşasının ardından, sonraki 6 korvetin özel sektör tarafından üretilmesi için ihaleye çıkıldı.
SSM tarafından yürütülen söz konusu ihaleye RMK ve Dearsan firmaları davet edildi. Ocak ayında toplanan SSİK'te ise Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın imzalarıyla çıkan karar doğrultusunda ihaleyi Koç grubu şirketi olan RMK Marine kazandı. Fakat ihaleye davet edilmeyen firmalarda rahatsızlık meydana geldi. Savunma kaynakları, ihalede rekabetin sağlanmadığı yönünde Başbakanlık'a ulaşan şikayetin Sedef Gemi İnşaat A.Ş.'den geldiğini belirtiyor. Fakat şirket yetkilileri bunu resmi olarak doğrulamadı.
İNCELEME TAMAMLANMADI
Başbakanlık Teftiş Kurulu müfettişleri incelemelerini henüz tamamlamadı. Müfettişlerin raporu doğrultusunda ihalenin geleceği de belli olacak.
Savunma Sanayi Müsteşarlığı, daha önceki büyük ihalelerde de MİLGEM projesine benzer yöntemle ihaleye çıkmıştı. İhaleyi üstlenebilecek firmalar davet edilerek bu şirketler arasında Savunma Sanayi İcra Komitesi'nde kazanan firma açıklanmıştı.