BIST 10.083
DOLAR 32,45
EURO 34,78
ALTIN 2.438,70
HABER /  GÜNCEL

Sarısülük davası: Sanık polise tutuklama

Ankara'da Gezi Parkı eylemleri sırasında ölen Ethem Sarısülük'ün altıncı duruşması bugün görüldü. Mahkeme, davada yargılanan polis memuru Ahmet Şahbaz'ın tutuklanmasına karar verdi. Duruşmayı izleyen Sinan Onuş'un haberi.

Abone ol

Ankara’daki Gezi Parkı eylemleri sırasında gösterici Ethem Sarısülük’ün ölümüyle ilgili polis memuru Ahmet Şahbaz'ın yargılandığı davanın altıncı duruşması Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Önceki duruşmalarda olduğu gibi polis adliye çevresinde, jandarma ise duruşma salonunda yoğun güvenlik önlemi aldı.

TSİ 10.30'da başlayan duruşmaya sanık polis Şahbaz, sanık ve mağdur avukatlarının yanı sıra Sarısülük'ün yakınları, Gezi eylemleri sırasında yaşamlarını yitiren Ali İsmail Korkmaz ve Berkin Elvan'ın aileleri ile Madımak Katliamında yaşamını yitiren Hasret Gultekin'in eşi Yeter Gültekin ve bazı CHP'li vekiller katıldı.

Adliye önünde protesto

Bir grup vatandaş ise, adliye önüne gelerek “Katil polis hesap verecek”, “Ethem yoldaş ölümsüzdür” sloganları atarak Sarısülük ailesine desek verdi.

Duruşmada, jandarmanın aldığı yoğun güvenlik önlemleri, avukatların tepkisine neden oldu. Avukatlar, mahkeme başkanından, jandarmaların dışarı çıkarılması talebinde bulundu.

Mahkeme başkanı ise "Geçen celse olan olaylar ortada. Jandarmayı dışarı çıkarmıyoruz" diyerek talebi reddetti.

Sanık vekilleri ise geçen duruşmada olduğu gibi, duruşmanın kapalı yapılması talebinde bulundu. Mahkeme, bu talebi de kabul etmedi.

Karar sonrası olay

Mahkemede daha sonra Cumhuriyet Savcısı esas hakkındaki görüşünü açıkladı. Savcı, sanık polis memuru Ahmet Şahbaz’ın eyleminin “meşru müdafaa olmadığını” belirterek, “olası kasıtla adam öldürmekten” cezalandırılmasını ve tutuklanmasını istedi.

Mahkeme, savcının mütaalası sonrası sanığın tutuklanmasına karar verdi. Kararının açıklandığı sırada Ali İsmail Kormaz'ın annesi Emel Korkmaz gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

Karar sonrası avukatlarla jandarma arasında ise arbede çıktı. Jandarma, avukatları salon dışına çıkarmaya çalıştı. Sanık polis memuru Şahbaz da adliye binasında güvenli bir odaya alındı.

Duruşma, 3 Eylül Çarşamba gününe ertelendi.

Bayraktar: ‘3 Eylül’de karar çıkma ihtimali yüksek’

BBC Türkçe’ye kararı değerlendiren Sarısülük ailesinin avukatlarından Kazım Bayraktar şöyle konuştu:

“Karar aslında sokaklardan adliyeye bugüne kadar vermiş olduğumuz mücadelenin sonunda oldu. Mahkemenin tutuklama kararı veremesi için yargılama maddesinin değişmesi gerekiyordu. Bugüne kadar meşru savunma üzerinden yargılama yapılmıştı."

"Bugün ise savcı, olası kast üzerinden mütaala verdi. Bunun doğal sonucu olarak da tutuklama talep etti. Biz, kasten adam öldürme olduğunu ifade ettik. Mahkeme, olası kast üzerinden savunma istedi ve doğal olarak tutuklamaya karar verdi. Ancak sonuca tam olarak ulaşabilmiş değiliz” dedi.

3 Eylül’de sanık avukatlarının savunmalarını yapacağını belirten Bayraktar, o gün karar çıkmasının kuvvetli olduğunu ifade etti.

Bayraktar, “Mahkeme, 3 Eylül’de savunmadan sonra incelemeyi gerektiren bir durum görürse erteleyebilir. Ama incelemesini tamamlamış ve savunma da bu inceleme doğrultusunda yeni bir şey getirmiyorsa karar verebilir. Karar verme ihtimalini yüksek görüyorum. Davanın bir an önce bitirilmesine yönelik bizim de çabamız var” diye konuştu.