BIST 10.175
DOLAR 32,37
EURO 34,70
ALTIN 2.400,46

Şanlıurfa'da ona 'sırtlan adam' diyorlar

Şanlıurfa'da ona 'sırtlan adam' diyorlar

Şanlıurfa'da çiftçilik yapan Mikail Derin, nesli tükenme tehlikesi altında kalan çizgili sırtlanların korunması için mücadele veriyor. Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliğinin, nesli tükenme tehlikesi altında olan türleri aldığı "Kırmızı Liste"de yer alan çizgili sırtlanlar, Afrika ve Asya'nın yanı sıra Türkiye'de, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşam sürüyor.

Şanlıurfa'da ona 'sırtlan adam' diyorlar

Çizgili sırtlanın yaşam alanlarından Şanlıurfa'da, geçimini çiftçilik yaparak sürdüren 36 yaşındaki Mikail Derin, küçük yaşlardan itibaren, köyünün yakınlarında doğal ortamlarında gördüğü sırtlanlara ilgi duymaya başladı. Yaşı ilerledikçe sırtlanlara olan ilgisi artan ve bu nedenle çevresinde "sırtlan adam" olarak tanınmaya başlayan Derin, bu nadide hayvanların soylarının tükenmemesi için kendi imkanları ölçüsünde çaba gösteriyor. 

Şanlıurfa'da ona 'sırtlan adam' diyorlar

TELEF OLAN HAYVAN LEŞLERİNİ YEDİRİYOR
Fahri av müfettişliği de yapan Derin, özellikle sırtlanların görüldüğü vadinin "Yaban Hayatı Koruma Sahası"nda bulunmaması nedeniyle adeta bölgede kuş uçurtmuyor. Vadide her gün incelemelerde bulunan, kendi imkanlarıyla aldığı foto kapanları kurup kontrol eden Derin, sahayı, profesyonel dürbün ve fotoğraf makinesiyle sürekli gözlemliyor.  Zamanının büyük bölümünü sırtlanların yaşadığı vadide geçiren Derin, ara sıra çevrede duyulan silah sesleri nedeniyle inlerinden çıkamayan hayvanlara beslenmeleri için, çevre ilçe ve mahallelerde telef olan hayvan leşlerini taşıyor.

Şanlıurfa'da ona 'sırtlan adam' diyorlar

48 ÇİZGİLİ SIRTLAN VAR
Mikail Derin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sırtlanlarla iç içe bir hayat geçirmekten memnun olduğunu söyledi.  Çizgili sırtlanlara duyduğu aşırı sevgiden dolayı onları korumak için adeta varını yoğunu seferber ettiğini belirten Derin, bu nadide hayvanlara olan sevgisi dolayısıyla herkesin kendisini "sırtlan adam" olarak diye bildiğini ifade etti. Derin, bölgede görülen sırtlanların sayısının arttığını vurgulayarak, "İlk karşılaştığımda bu bölgede 9 sırtlanvardı, yaklaşık 20 yıldır koruma ve besleme gayretimle bu sayı 48'e kadar çıktı. Ben yol kenarlarında kaza nedeniyle telef olan hayvanları bulup buraya getiriyorum. Onların bir kaç kilometre yakınına bırakıyorum zaten koku duyusu çok gelişmiş olduğundan hemen gelip yiyorlar." diye konuştu.

Şanlıurfa'da ona 'sırtlan adam' diyorlar

BENİ TANIYORLAR
Çizgili sırtlanların, insanlara ve doğaya herhangi bir zararı bulunmadığına dikkati çeken Derin, şöyle devam etti: "Onların da yaşamaya hakkı var, onların da ayrı bir dünyası var. Doğdum doğalı burada yaşıyorum, artık yüzde 70 beni tanıyorlar ve ürkmüyorlar. Normalde insan gördükleri anda hızla uzaklaşıyorlar. Sırtlan gece aktif olan bir hayvandır, gündüzleri çoğu zaman kendini ininde muhafaza ediyor. Etraftaki köylerde, düğünlerde silah çok sıkılıyor. Bu hayvanlar da çok ürkek olduğundan yuvalarından dahi çıkmaya korkuyor ve aç kalıyorlar. O günler benim için de çok zor geçiyor, onlara kendi özel gayretimle besin bulmaya çalışıyorum."