BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  DÜNYA

Sanık Albay’dan ilginç cevap

Afyonkarahisar’da 25 askerin şehit olduğu mühimmat deposundaki patlamaya ilişkin davanın görülmesine Eskişehir 1. Hava Kuvvetleri Komutanlığ...

Abone ol

Afyonkarahisar’da 25 askerin şehit olduğu mühimmat deposundaki patlamaya ilişkin davanın görülmesine Eskişehir 1. Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde başlandı. Tutuksuz yargılanan Kıdemli Albay Veysel Özbay, “Kaza olduğuna inanıyor musunuz” sorusuna “O bende kalsın” cevabını verdi.
Eskişehir 1. Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde, Afyonkarahisar 500’üncü İstikam Ana Depo Komutanlığı 4’üncü Mühimmat Bölge Komutanı Kıdemli Albay Veysel Özbay’ın ve Bölük Komutanı Binbaşı Ali Duran ve Üsteğmen Tarık Aydın’ın, ‘Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma’ suçundan 22,5’er yıl hapis cezası ve patlama sonucu oluşan 13 milyon 594 bin 114 liralık hazine zararının karşılanmasının istemiyle yargılanmasına başlandı.
Ülkenin birçok yerinden gelen şehit yakınlarının katıldığı ve sabah saat 10.00 da başlayan duruşma, kimlik tespiti ile başladı. Şehit yakınlarından kimlerin savunma yapacağının belirlenmesinin ardından askeri savcı iddianamesini okudu. Öğleden sonra savunmasına başlayan Kıdemli Albay Veysel Özbay, şehit yakınlarının sorularını da cevaplandırdı. Şehit yakınlarının avukatlarından Altan Ulutaş, sanık Özbay’ı çapraz sorgulamak istediğini, delillerin bilinmemesi için diğer sanıkların dışarıya çıkartılmasını istedi. Mahkemenin talebi reddetmesi üzerine Avukat Ulutaş, hazırladığı bir slayt gösterisini mahkemeye sundu. Slayt gösterisinde, patlamadan 7 dakika önce olayın yaşandığı askeri birliğin nizamiyesine gelen birinin “Nizamiyedeki askerlerle tartışınca birisinin attığı taş kafama isabet ettiği ve oradan uzaklaştırıldım. Benden sonra askerler arasında tartışma çıktı ve bağrışmalar duydum. Kısa bir süre sonra da patlama oldu” şeklinde çeşitli anlatımları yer aldı.
Avukat Atlan Ulutaş, slayt sunumunun ardından sanık Kıdemli Albay Veysel Özbay’a sorular yöneltmeye başladı. Ulutaş’ın ‘Olayın kaza olduğuna inanıyor musunuz?’ sorusuna karşılık Özbay’ın verdiği ‘Şahsi kanaatimi soruyorsanız o bende kalsın’ cevabı bir anda mahkeme salonunu hareketlendirdi. Albay Özbay’ın, ‘Yorum yapmak istemiyorum’ şeklinde daha sonra yapmaya çalıştığı açıklamalara rağmen salondaki şehit yakınları büyük şaşkınlık yaşarken bağrışmalar başladı. Yaşanan gerginlik ve bazı şehit yakınlarının fenalaşarak salon dışına alınarak ambulansa taşınması üzerine mahkeme duruşmaya bir saat ara verdi.
(İHA)