BIST 10.046
DOLAR 32,52
EURO 34,77
ALTIN 2.398,39
HABER /  DÜNYA

Sakine'nin cezası İran'ı ikiye böldü

Zina ve cinayete yataklıktan recm cezasına çarptırırılan Sakine'nin durumu İran'ı ikiye böldü.

Abone ol

İran’ın muhafazakar gazetelerinden Alef’in Sakine Muhammed Aştiyani hakkında alınan recm kararını eleştirmesi, İran'nın dava karşısında ikiye bölündüğünü ortaya koydu.

“Yasal Süreçler ve Şeriat Arasındaki Boşluk” başlığıyla yayımlanan makalede, Aştiyani’yi recme mahkum eden yargıcın şeriat kanunlarıyla ilgili yeterince bilgi sahibi olmadığı ifade edildi. Makalede şeriattaki af ilkeleri ve bu tür kararlarda dört şahit gerekliliği gibi noktaların altı çizildi.

Alef’te yayımlanan makalede ayrıca meselenin Batı’da bu kadar büyümesine izin vermelerinden ötürü İranlı yetkililer eleştirildi. Makalenin yazarı din adamı Hocatülislam Celil Muhibbi, “Aştiyani’nin hikayesi Amerikalılar, İngilizler ve Siyonistler tarafından şişirildi. Karşılığında biz ne yaptık? Hiç!” dedi. Aştiyani’nin sürgündeki avukatı Muhammed Mustafai, Times’a yaptığı açıklamada, “Bu Sakine’nin davasıyla ilgili olarak kamuoyunun gözü önünde yaşanan ilk bölünme. Hükümet davayı sonuca bağlamayı erteledikçe, bu çatlaklar derinleşiyor” dedi.

HAMANEY DESTEKLİYOR

Alef gazetesi Meclis Başkanı Ali Laricani’nin ve Yüksek Mahkeme'nin başı Sadık Laricani’nin kuzeni Ahmed Tevekküli’ye ait. Gazete dini lider Ayetullah Ali Hamaney’i destekliyor ancak Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ı eleştiriyor. Bugüne kadar, Aştiyani’nin cezasından İran’ın devlet kontrolündeki basın-yayın organlarında nadiren bahsedildi.

Aştiyani’nin cezasını kınayanlar arasında geçen yılki başkanlık seçimlerinin önde gelen adaylarından Mehdi Kerrubi de var. Kerrubi Times’a, “Böyle cezalara şiddetle karşı çıkıyorum. Bu cezaları vermeyi sürdürerek hem kendimizi hem de İslam’ı yalnızlaştırdığımızı düşünüyorum. Böyle uygulamalar özü nezaket, şefkat ve merhamet olan İslam’ın zalim bir din olarak görülmesine yol açıyor” dedi.

GEREKİRSE 100 BİN KİŞİYİ İDAM EDERİZ

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hasan Kaşkavi ise Tahran’ın İslam hukukunu korumak amacıyla binlerce kişiyi idam etmeye hazır olduğunu söyledi.

Meşhad’da bulunan Firdevsi Üniversitesi’nde konuşan Kaşkavi, Vakilabad Hapishanesi’ndeki gizli infazlarla ilgili son dönemde çıkan haberler hakkındaki bir soru üzerine, "İslami bir ülkede yaşıyoruz ve Kuran’ın direktiflerine göre hareket ediyoruz. 100 bin kişi bile idam edilse Kuran’ın direktiflerini yerine getireceğiz” dedi.

Times kısa bir süre önce Vakilabad’da geçtiğimiz altı ay boyunca 100’den fazla kişi idam edildiğini bildirmişti. İnsan hakları grupları ise son 18 ayda bu rakamın 500 civarına ulaştığını belirtiyor.

Aştiyani’nin davasıyla ilgili olarak Kaşkavi, İran’da 2005’ten bu yana recm cezasının uygulanmadığını söyledi. Ancak Bakan Yardımcısı’nın bu iddiası 2008’den bu yana en az üç infaz olduğunu belirten Uluslararası Af Örgütü tarafından reddedildi.