BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Sahra çölünde el-Kaide ile mücadele birliği

Dört Kuzey Afrika ülkesi, el Kaide ile mücadele etmek üzere ortak askeri birlik oluşturmaya karar verdi. Birliğe dahil olacak ülkeler Mali, Nijer, Moritanya ve Cezayir.

Abone ol

Dört Kuzey Afrika ülkesi, el-Kaide'nin Mağrip bölgesindeki faaliyetlerine karşı mücadele etmek üzere ortak bir askeri birlik oluşturulması konusunda anlaştı.

Birliğe katkıda bulunacak dört ülke Mali, Nijer, Moritanya ve Cezayir olacak.

Birliğin 75 bin askerden oluşması planlanıyor.

Bir buçuk sene içerisinde aktif hale geleceği düşünülen birlik, Sahra çölünde devriye gezecek ve organize suç örgütleriyle mücadele edecek.

El Kaide gibi İslamcı örgütler, son yıllarda bu bölgede gerçekleştirilen batı ülkelerinin vatandaşlarının kaçırılması eylemlerinden sorumlu tutuluyor.

Mağrip bölgesinde faaliyet gösteren el Kaide birimlerinin kaçırılan kişiler karşısında fidye alarak finansman sağladığı düşünülüyor.

Güvenlik güçleri, İslamcı örgütlerin eylemlerini kaçakçılar ve isyancılarla işbirliği yaparak gerçekleştirdiğini söylüyor.

Son yıllarda, Sahra çölü sınırında kaçırılan turistler arasında Fransa, İngiltere, Almanya ve İsveç vatandaşları da var.

Sahra çölünün sınırındaki dört ülke geçen yıl Nisan ayında ise el Kaide ile mücadele etmek için ortak bir askeri üs açmıştı.

Amerika Birleşik Devletleri ise bu tür eylemlerin gerçekleştirilememesi için bölge ülkelerinin güvenlik güçlerine eğitim veriyor.