BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Sağlık personeli kendini böyle koruyacak

Hasta yakınlarının sık sık saldırısına uğrayan sağlık personeli çözümü dövüş sanatlarında buldu.

Abone ol

Tokat'ta, Sağlık-Sen tarafından sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti protesto etmek amacıyla hastane bahçesinde düzenlenen basın açıklamasında, iki hemşire tekvando gösterisi yaptı.

Tokat Devlet Hastanesi acil servis girişi önünde ellerinde pankartlarla toplanan Sağlık-Sen Tokat Şubesi üyesi grup adına açıklama yapan sendikanın şube başkanı Suat Mantar, sağlık çalışanlarına yönelik her geçen gün artan şiddet ve hakaretin, personelin mesleki onurunun ayaklar altına alınmasının son bulması için bir araya geldiklerini söyledi.

Tokat Devlet Hastanesi'nde hemşirelerin hasta yakınlarının şiddetine maruz kaldığını öne süren Mantar, şöyle konuştu:

''Bir hemşire arkadaşımız serviste hasta çocuğa serum takma esnasında hasta yakını tarafından fiziksel şiddete maruz kalmıştır. Yine acil serviste bir hemşire arkadaşımız, gittikleri yerin yanlış olduğunu ifade ettiğinden dolayı hasta yakınları tarafından darbedildi. Canını kurtarmak için bir odaya kaçıp kapıyı kilitlemek suretiyle canını zor kurtarmıştır. Yine hastaya kendi servisine gitmesini istediğinden dolayı iki hemşire arkadaşımız fiziksel şiddete maruz kalmıştır. Bir bayan hekim arkadaşımız hasta yakınlarının saldırısına uğramıştır. Son haftalarda 4 farklı olay fiziksel şiddettin ölçüsünü böyle gösterirken, sözel ve psikolojik şiddet her gün yaşanmaktadır. Her geçen gün bu tür olayların artarak devem etmesi bir an önce tedbir alınmasını zorunluluk haline getirmiştir. Bizler şiddetin toplumsal sorunlarda olduğu gibi sağlık sorunlarının çözümünde de yerinin olmadığına inanıyor ve bu duruma karşı çıkıyoruz.''

SIFIR TOLERANS

Şiddet uygulayanlarda yaptıkları suçun yanına kar kalacağı algısının güçlenerek bu tür olayların artacağı kaygısını taşıdıklarını belirten Mantar, ''Sağlık Bakanlığı sağlıkta şiddete sıfır tolerans demiş olmasına rağmen henüz hiçbir düzenleme yapılmamıştır. Mesleki onurumuz ayaklar altına alınmakta, şiddete uğrayan sağlık çalışanları oranı her geçen gün artmaktadır. Başımıza gelen olayları onur ve gururumuzdan dolayı ifade edemez duruma geldik. Bu tür olayların devam etmesi ve tedbir alınmaması durumunda, tüm sağlık çalışanlarına kendilerini korumaları için savunma sporu eğitimlerine başlayacağız'' dedi.

Açıklamanın ardından, tekvando kıyafeti giyen hastanede çalışan iki kadın hemşire gösteri maçı yaptı. Bu arada bir çocuk da, tekvando hareketlerini sergiledi.