BIST 10.135
DOLAR 32,28
EURO 34,91
ALTIN 2.427,37
HABER /  SAĞLIK

Sağlık Bakanlığı tuza savaş açtı

Sağlık Bakanlığı, pek çok rahatsızlığı da beraberinde getiren aşırı tuz tüketimini önlemek için taslak faaliyet planı hazırladı.

Abone ol

Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı bu yeni plan çerçevesinde, ekmeklerdeki ve standart yemek tariflerindeki tuz oranı kademeli olarak azaltılacak.

Sağlık Bakanlığı, Tuz Tüketiminin Azaltılması Strateji Geliştirme Toplantısı taslak faaliyet raporu hazırladı. Taslağa göre, ekmekteki tuz miktarı kademeli olarak azaltılacak.

Ekmekteki tuz oranının azaltılmasından dolayı ihtiyaç duyulabilecek alternatif üretim metotları geliştirilecek ve üreticiye sunulacak. Kullanılan tuzun iyotlu tuz olması sağlanacak.

Toplu beslenme yapılan yerlerde de tuz kullanımı azaltılacak. Standart yemek tarifleri geliştirilecek, tariflerde tuz içerikleri kademeli olarak azaltılacak ve uygulamanın yaygınlaşması sağlanacak. Masalardaki tuzluklar kaldırılarak, küçük poşetlerde iyotlu tuzların bulundurulması sağlanacak. Aşırı tuz içeren menüler yerine daha az tuz içeren besinlerin yer aldığı menüler hazırlanacak.

Restoran ve fast foodlarda menülerde yiyeceklerin kalorileri yanında tuz içerikleri de belirlenecek. Alternatif tuzların kullanılması teşvik edilecek. Bu kapsamda sodyum tuzu yerine, magnezyum ya da benzeri tuzların kullanımı desteklenecek.