BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Sağlık Bakanlığı HIV'li hasta için soruşturma başlattı

Sağlık Bakanlığınca, HIV'li hastanın ameliyatına doktorların girmediği iddialarına ilişkin, ilgili üniversite tarafından gerekli inceleme ve soruşturmalar yapılarak sonuç Sağlık Meslekleri Kurulu'na intikal ettirileceği bildirildi.

Abone ol

DİYARBAKIR Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde doğum yapmak isteyen HIV'li kadınla ilgili skandal üstüne skandal yaşandı. İddialara göre doğuma hiçbir doktor girmek istemeyince bölüm başkanı çağrıldı. Doğuma göreve yeni başlayan bir asistan girince, asistanın eline iğne battı. O doktor için HIV tedavisine başlanırken Sağlık Bakanlığı konuyla ilgili soruşturma başlattı.

"HIV'li olduğu için ameliyat edilmedi" başlığıyla yer alan habere ilişkin Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, söz konusu iddialarla ilgili olarak Sağlık Meslekleri Kurulu'nun görev, sorumluluk ve yetkileri çerçevesinde gerekli adımları atacağı bildirildi.

'DAVRANIŞLARI TASVİP EDİLMİYOR'

Kurulun çalışma usulleri gereği öncelikle ilgili üniversite tarafından gerekli inceleme ve soruşturmalar yapılarak sonucun Sağlık Meslekleri Kurulu'na intikal ettirilmesi gerektiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Sağlık Meslekleri Kurulumuz, bu safhaların tamamlanmasının ardından gerekli çalışmaları yapacaktır. Sağlık Bakanlığı olarak, tedaviden imtina etmek veya hasta seçmek gibi hekim meslek etiğiyle bağdaşmayan davranışları tasvip etmiyor; bu ve benzer davranışların tespiti halinde gerekli yaptırımların uygulanacağının kamuoyunca bilinmesini istiyoruz."

NELER YAŞANDI?

Diyarbakır’da, HIV virüsü taşıyan bir kadın, geçtiğimiz çarşamba günü doğum sancıları tutunca Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin acil servisine gitti. İddiaya göre, kabul edilmeyen kadın, başhekimin devreye girmesiyle hastaneye yatırıldı; ancak bu kez de görevdeki doktorlar ameliyata girmeyi kabul etmedi. Bunun üzerine ameliyat için bölüm sorumlusu Doç. Dr. E.A. evden çağırıldı ve hastaneye geldi.

ELİNE İĞNE BATTI

HIV'li kadının ameliyatında bu kez de asistan sıkıntısı yaşandı. Nöbetteki hiçbir asistan kadının ameliyatına girmeyi kabul etmeyince henüz 2 ay önce göreve başlayan ve tecrübesi olmayan asistan doktor D.D'de kadroya dahil edildi. Doğum sırasında asistan doktorun eline iğne battı. HIV virüsü kapma ihtimali üzerine gözetim altına alınan D.D.’ye ilaç tedavisi başlatıldı.

ASİSTANLAR İŞ BIRAKTI

Hoca ve uzman doktor bulunmadığı için 2 aylık asistanın ameliyata alınmasını protesto eden bölümdeki asistanlar, önceki gün iş bıraktı. Bölümde görev yapan 20’yi aşkın asistan sağlık raporu alarak işe gelmeyince klinikteki hastalar taburcu edildi. Bazı hastalar tedavilerinin devamı için kentteki başka hastanelere başvurdu. Asistanlar çalışmayınca poliklinikte hasta bakılamadı. Hafta sonu ve yılbaşı tatilinin araya girmesiyle birlikte hastalar mağdur oldu. 

DHA'nın haberine göre, Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Doğum Kliniği'nde, HIV virüsü taşıyan hamile kadının sezaryen ameliyatına girmek istemeyen görevli doktor ve asistanlar hakkında soruşturma başlatıldı.

Bu arada ameliyata giren kadın asistanın da eline, HIV'li hastalara cerrahi müdahalede kullanılması zorunlu 150 TL'lik bariyerli eldiveni taktığının söylenmesine rağmen iğne battı. Başka hastaneden getirilen eldivende bariyer olmadığı iddia edildi.