BIST 10.614
DOLAR 32,21
EURO 34,94
ALTIN 2.430,85
HABER /  GÜNCEL

Sağlığımız paraya kurban gitti

Hastanelerin döner sermaye uygulamaları insan sağlığını tehdit eden noktalara vardı. Ameliyatlarda olağanüstü bir patlama yaşandı. SSK'ya çıkartılan fatura kabardı.

Abone ol

Hastanelerde 1.5 yıldır süren performansa dayalı döner sermaye uygulaması, doktorların hastaları gözünü kırpmadan ameliyata almasına neden oluyor. Ameliyatlar uygulama sonrası yüzde 30 arttı.Ancak bu uygulama pek çok sorunu beraberinde getirdi.

KORKUNÇ ÖRNEKLER

Devlet hastanelerinin döner sermaye gelirini artırma çabasında kazık SSK'ya çıktı... İşte, son dönemlerde SSK'lı hastalara kesilen "şişkin fatura" örnekleri:

Elinde his kaybıyla hastaneye giden emekli işçiye otopsi yapıldı. Bir kırık bacak 700 kez alçıya alındı. Kadına sperm testi yapıldı. Bir anne aynı anda hem sezaryen hem de normal doğum yaptı. İdrar yolları enfeksiyonu için 30 tahlil yapıldı. İdrar tahlili yok...

GEREKSİZ AMELİYATLAR

Doktorların da döner sermayeden daha çok pay kapma çabası ilginç sonuçlar doğurdu... İşte bu konudaki iddialardan bazıları:

Fazla ameliyat yapan cerrah çok pay aldığı için ameliyatlar patladı.

Eskiden 6 aya gün verilirken şimdi "yarın ameliyat" devri başladı. Gereksiz ameliyatlar arttı. Doktorlar arasındaki denge sarsıldı. Doktorlar "Az pay" yüzünden muayenehanelerini kapattı. 

AMELİYATLAR PATLADI! 

Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde 1.5 yıldır uygulanan "performansa dayalı döner sermaye uygulaması" ameliyat edilen hasta sayısını yüzde 30 oranında artırdı. Muayene edilen hasta sayısı ise neredeyse iki katına çıktı. Ameliyat sayısında en büyük artış Ankara

Numune Hastanesi'nde kaydedildi. 2003 yılında ayda 650 civarında ameliyat yapılırken, geçtiğimiz ay 1350 ameliyat gerçekleştirildi.

İKİ YILLIK MUCİZE

Hastanelerde döner sermaye 1990'lı yıllardan itibaren uygulanıyor. 2 yıl öncesine kadar döner sermayede biriken para doktorun ve sağlık personelinin bulunduğu konuma göre pay ediliyordu. Ancak 2003 yılında 10 hastanede, 1 Ocak 2004 tarihinden itibaren ise Türkiye
genelinde başlayan yeni uygulama ile sağlık personeline hastalara verdikleri hizmete bağlı olarak aldıkları puanlarla döner sermayeden muayene eden veya daha fazla ameliyat yapan doktorlar döner sermayeden daha yüksek gelir alıyor. Uygulamanın 1.5 yılında, ameliyatlar yüzde 30 arttı, hekim sayısı değişmediği halde bakılan hasta sayısı gerek sağlık ocaklarında gerekse hastanelerde iki katına kadar çıktı. Ancak uygulamanın sonuçları alınmaya başlayınca tartışmalar alevlendi. Tartışmaların odağında döner sermayeden fazla pay almak için doktorların gereksiz ameliyat yaptığı ve bir günde yüzlerce hastaya baktığı bulunuyor.

BAKANLIK MEMNUN

Performansa dayalı döner sermayeden pay uygulamasıyla ilgili olarak sorunları Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sabahattin Aydın'a sorduk. Sistemden memnun olduklarını belirten Aydın, "Bu sistemle
hastaya yapılan her türlü müdahale kayıt altına alındı" dedi. 2004 yılının sonuna kadar sistemde niceliğe önem verdiklerini söyleyen Aydın, "Eleştiriler üzerine 2005 başından itibaren kaliteye ağırlık veren kurumsal performansımızı genelgeye koyduk" diye konuştu.

Aydın, 2003 yılında hastanelerde 68 milyon 958 bin hastaya bakılmışken, 2004 yılında 91 milyon 258 bin hastaya bakıldığını söyledi. Aydın, bu rakamın 2005 sonunda 150 milyona çıkabileceğini
belirtti. Gereksiz ameliyat yapıldığı iddialarına ise Aydın, "Kamu hastanelerinde hastalar sırada bekliyor. Gereksiz ameliyat yapılması gibi bir şey söz konusu değil" yanıtını verdi.

SAĞLIKÇILAR NE DİYOR?

'Kaygılıyız'

İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu:
Zorlama ve hızlandırılmış ameliyatlar konusunda kaygılarımız var.

Sağlık-Sen Başkanı Ahmet Aksu:

Bu uygulamayla birlikte hastanelerde gereksiz ameliyat ve tetkik yapılmaya başlandı. Eskiden bir ameliyat için hastaya iki aydan başlayıp bir yıla kadar gün verilirken, şimdi muayenenin ertesi günü ameliyat yapılıyor. Yapılan idrar ve kan tahlilleri, çekilen röntgen sayıları da önceki yıllara göre iki hatta 3 katına çıktı. Sağlık Bakanlığı'nın bir komisyon kurup incelemelere başlaması gerekiyor.

Haydarpaşa Numune Hastanesi Patoloji uzmanı ve İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Güray Kılıç:

Bu sistemde gözetilen şey nitelikten çok nicelik. Sağlık, bütün bir hizmet. Bu sistem hekimler arasındaki dayanışmayı kaldırdı, çalışanlar arasındaki ilişkileri bozdu.

Haydarpaşa Numune Hastanesi Dahiliye Bölümü doktorlarından ve İstanbul Tabip Odası üyelerinden Hüseyin Demirdizen:

Teknolojinin kullanıldığı işler daha yüksek puan kazandırıyor. Göz bölümünde şef
olan bir kişi 4 milyar lira, dahiliye bölümü şefi 200 milyon lira ile 1 milyar lira arasında döner sermayeden pay alıyor. Aslında aynı işi yapıyor, aynı seviyede iki doktor bunlar.

Haber: İnci Döndaş
Kaynak: