BIST 10.793
DOLAR 32,20
EURO 34,95
ALTIN 2.428,59
HABER /  GÜNCEL

Sağ kurtulan korucudan şok iddia

Hava saldırısı başlayınca taburu arayan korucuya asker, ‘biz bir şey yapamayız’ dediği iddia ediliyor...

Abone ol

Türkiye’yi derinden sarsan Kuzey Irak sınırındaki 35 Şırnaklı kaçakçının ölümüyle ilgili şok bir iddiada bulunuldu. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hava bombardımandan sağ kurtulan Davut Encü, olaya dair önemli açıklamalarda bulundu. 

Taraf gazetesi Encü'nün iddiasını sürmanşetten duyurdu. Davut Encü, katliam sırasında yaşananları şöyle anlattı:

“Patlamanın etkisiyle dağlık alandan yuvarlanıp dereye doğru düştük. Biraz sakinleştikten sonra köylülerin bize doğru geldiğini gördük. Bizi kurtardılar, köye getirdiler. Korucubaşı olan amcam Mehmet Şerif Encü’yle görüştük. Kendisi Gülyazı Taburu’nu aradığını, ‘Durdurun onlar bizimkiler’ diyerek bombardımanın kesilmesini istediğini, ancak taburdaki görevlinin ‘bizim yapacağımız bir şey yok, Diyarbakır’ı arayın, bu bizimle alakalı değil’ dediğini söyledi.”

DEVLET BİLİYORDU BAHANE ARAMASINLAR
Bombardımanda 13 yaşındaki oğlu Erkan Öncü’yü kaybeden eski korucu ve gazi Mehmet Encü ise, “Devlet orada kaçakçılık yapıldığını biliyordu, terörü bahane etmesinler” dedi. Vahit Encü ise şunları söyledi: “Biz olay yerinde askerlere ‘bizim çocuklar’ dedik. Onlar ise ‘jetler başka bir bölgeyi bombaladı’ dediler.”

10 GÜN ÖNCE ASKERLER ÇEKİLDİ
Kuzey Irak sınırında inceleme yapan İnsan Hakları Derneği ve Mazlum Der’in raporunda önemli bilgiler yer aldı. Sınır ticaretinin karakolun bilgisi dahilinde yapıldığını bildiren raporda, özellikle son bir ayda karakol tarafından kolaylık ve müsamaha tanındığı kaydedildi. Raporda, Ortasu Köyü’ndeki jandarma üssünün 10 gün önce boşaltıldığı ve Gülyazı Alayı’na taşındığı iddiasına yer verilerek, şunlara dikkat çekildi: “Olay esnasında gruba ‘dur’ ihtarı yapılmadığı ve uyarılmadıkları, hiçbir surette güvenlik güçlerine ateş açılmadığı, askerlerin de bireysel olarak ateş etmedikleri, olayda uçakların bombardıman yaptıkları ve ölümlerin bu nedenle olduğu ifade edilmiştir.”