BIST 10.206
DOLAR 32,34
EURO 34,89
ALTIN 2.378,40
HABER /  DÜNYA

Saakaşvili ABD raporundan umutlu

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Obama'nın açıkladığı raporun kendileri için önemli olduğunu söyledi.

Abone ol

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, ''ABD yönetiminin, Gürcistan'ın bazı bölgelerinin işgal altında olduğunu ilk kez açıkça dile getirmesinin olumlu bir gelişme olduğunu'' söyledi.

Saakaşvili, dün Beyaz Saray tarafından yayımlanan ve ABD Başkanı Barack Obama'nın Rusya ile ilişkiler konusunda görüşlerini yansıttığı belirtilen ''temel veriler'' dosyasını değerlendirdiği açıklamasında, ''Gürcistan'ın (2008 temmuz-ağustos aylarından beri Abhazya ve Güney Osetya) bazı bölgelerinin işgal altında olduğu ve Rus askerlerinin Gürcistan'da (işgal altındaki bölgelerde) bulunduğu gerçeği ABD Başkanı ve ABD yönetimi düzeyinde ilk kez açıkça dile getirildi'' dedi.

Abhazya ve Güney Osetya'daki durumla ilgili olarak 'işgal' teriminin kullanılması için uluslararası platformlarda iki yıldır çalıştıklarını anlatan Saakaşvili, ''işgal'' teriminin kullanılmasının uluslararası hukuk açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

Washington'dan yapılan açıklamanın bu açıdan ileriye atılmış önemli bir adım olduğunu ifade eden Saakaşvili, böylece uluslararası platformlarda Abhazya ve Güney Osetya'daki durumun ''işgal'', bu bölgelerdeki Rus askerlerinin ise ''işgalci'' olarak tanınması sürecinin başladığını söyleyerek, ''Her işgal geçicidir ve işgalci eninde sonunda işgal ettiği bölgeyi terk etmek zorunda kalacaktır'' dedi.

Obama yönetiminin Rusya ile ilişkilerin sürdürülmesi yönündeki düşüncesini de olumlu karşıladıklarını dile getiren Saakaşvili, halen 500 bin civarındaki vatandaşının evlerini terk ederek mülteci konumunda yaşadığını, ABD-Rusya diyaloğundan herkes gibi bu kişiler için de olumlu sonuçlar elde edileceğini umduklarını kaydetti.

Rusya ile diyaloğa her zaman açık olduklarını da belirten Saakaşvili, ''Rus liderlerinin tehdit edici tüm açıklamalarına rağmen, Gürcistan etnik kimliklerine bakılmaksızın yerlerinden edilen 500 bin vatandaşının evlerine dönmesinin sağlanması, Gürcistan topraklarındaki işgalin sona erdirilmesi ve karşılıklı ilişkilerin tamamen normalleştirilmesi için Rusya ile yoğun bir diyalog içine girmeye her zaman hazırdır ve hazır olacaktır'' dedi.

Rusya'nın Gürcistan sınırlarına saygı göstermesi, yerlerinden edilen tüm insanların evlerine dönmelerinin sağlanması gerektiğini vurgulayan Saakaşvili, ''Bu süreçte işgalci askerler de Gürcistan topraklarını terk etmeli. Tekrar ediyorum, bu (iki bölge için kullanılan) işgal terimi artık benim kullandığım bir kelime değil, özellikle dünden itibaren uluslararası alanda kullanılan bir terim'' diye konuştu.