BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Rusya'nın krizi daha yeni başlıyor ilk intihar!

Rusya çöküyor. Rusya'daki ekonomik krizin yarattığı kabus Rus finans dünyasının ünlü ismi Ivan Şervaşidze'yi intihara sürükledi.

Abone ol

Rusya'daki ekonomik kriz, Türkiye'de özellikle sebze ve meyve ihracatçılarını iflasın eşiğine getirdi.

Bu arada Rusya'da finans firmasının sahibi olan İvan Şervaşidze, dün akşam kaldığı "National" otelinde odasında şakağına kurşun sıkarak hayatına son verdi.

RUSYA SON DAKİKA PUTİN'DEN TÜRKİYE AÇIKLAMASI


Rusya'ya Avrupa ve ABD ambargosu, geçtiğimiz ağustos ayından itibaren Türkiyenin ihracatçıları için yeni pazar umutlarını doğurmuştu. Özellikle yaş sebze ve meyve ihracatçıları ile kanatlı sektörü Rusya pazarıyla 2015’in hedeflerinin çok üzerinde bir yıl olmasını bekliyordu. Ama daha ihracat başlamadan Rusya krize sürükleniyor. Zaten yılbaşından bu yana Rusya’ya ihracat yüzde 40 kayıp var. Rusya’nın para birimi rublenin dolar karşısında değer kaybetmesi Türk ihracatçılarını şimdiden mağdur etti.

İLK KRİZ İNTİHARI

Bu arada Rusya’da ilk kriz intiharı da gerçekleşti. Finans firmasının sahibi olan İvan Şervaşidze (70), dün akşam kaldığı “National” otelinde odasında şakağına kurşun sıkarak hayatına son verdi. Rus güvenlik güçlerinin açıklamasına göre otel personelinin silah sesini gece 22:00 civarında duyduktan sonra polise haber verdi. Ekipler kapısı açık olan otel odasına girdiğinde yerde yatan işadamının cesediyle karşılaştı. İvan Şervaşidze’nin intihar etmeden önce bir izahat notu bıraktığı da belirtildi. Ancak notun içeriği hakkında açıklama yapılmadı. Rusya Soruşturma Komitesi intihar eyleminin sadece krize bağlı olduğu imasında bulundu.

RUSYA'NIN KRİZİ DAHA YENİ BAŞLIYOR

Guardian gazetesinde ise Rusya'nın ekonomik sorunlarının devam ettiği belirtiliyor ve "Rusya'nın krizi daha yeni başlıyor" deniyor.

Dün Moskova'daki yetkililerin bir dizi önlem açıklayarak Ruble'deki düşüşü frenlemeyi başardığı hatırlatılan yazıda, "Yetkililer iyi bir plan hazırlamış: Finansal sisteme lkikidite pompalamak ve sermaye kontrollerinden uzak durmak. Ancak ekonomideki gidişatın geri kalanı hâlâ son derece belirsiz" deniyor.

Moskova için acı gerçeğin petrol fiyatları olduğu vurgulanan yazı şöyle sürüyor:

"Rusya piyasalardaki sert hareketleri önlemek istediğini söylüyor. Piyasa oyuncularına yönelik negatif bir algı da var. Ancak piyasa sadece soğuk kanlı bir analiz yapıyor:

Rusya ekonomisi varil başına 60 dolara inen petrol ve yaptırımlarla baş edemez. Bu kriz daha yeni başladı."