BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,88
ALTIN 2.431,84
HABER /  DÜNYA

Rusya'dan savaş çıkartacak rest SON DAKİKA

Rusya'dan dünyayı ayağa kaldıran yeni bir rest daha geldi. Dışişleri Bakanı çağrılara yanıt verdi ve Kırım'dan çıkmayacaklarını duyurdu.

Abone ol

İNTERNET HABER AJANSLAR - Son yılların en büyük krizi yaşanıyor. ABD ve NATO uyardı ancak Rusya Kırım'dan çıkmaya niyetli değil.

Son gelen açıklamada sinirleri daha da gerdi. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Rusya askerlerinin Ukrayna'da kalacağını duyurdu.

Ukrayna ise seferberlik yayınladı ve gençleri silah altına çağırdı. İşte savaşa doğru giden krizden son bilgiler;


Rusya, askerlerinin Rusya'nın çıkarlarını ve vatandaşlarını korumak için Ukrayna'daki siyasi durum normalleşene kadar ülkede kalacağını açıkladı.

Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Rusya'nın 'aşırı milliyetçi tehditlere karşı insan haklarını savunduğunu' söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Cenevre'de yaptığı açıklamada, Ukrayna'daki siyasi durum normalleşene kadar Rus askerlerine ihtiyaç olduğunu söyledi. Dışişleri Bakanı Lavrov, Ukrayna'da yönetimi elinde bulunduranların zaferlerini insan hakları ve azınlıkların özgürlüklerine saldırmak için kullandıklarını belirterek, aşırı milliyetçilerin Rusların çıkarlarını ve Rusça konuşan nüfusun haklarını tehdit ettiklerini söyledi.

KIRIM'DA SON DURUM NE?

ukrayna-kirim-rus-askeri.jpg
Her ne kadar silah sıkılmamış olsa da Kırım'ın fiili olarak Rus ordusunun kontrolünde. Ukrayna'ya ait iki ana üs sarılmış durumda. Havaalanları gibi kilit yerler ise Rus işgali altında. Kırım'da şu anda Ukrayna askerinden kat be kat fazla Rus askeri bulunuyor. Kırım'a giden yollarda Rus askerlerince kesilmiş durumda.

Rusya'nın Karadeniz Filosu'na üs olarak kullandığı Sivastopol'da da bazı Rus gemilerinde hareketlenme olduğu belirtildi. Bölgedeki bazı cep telefonu servislerinin çalışmadığı bildiriliyor.

UKRAYNA SEFERBERLİK EMRİ ÇIKARDI

Ukrayna'daki geçici hükümetin ise sorunu diyalog yoluyla çözmeye çalışmakla birlikte askeri birliklerini de harekete geçirdiğini belirtiliyor. Ukrayna seferberlik çağrısı göndererek bugünden itibaren 10 günlük bir askeri eğitim başlattı.

DUMA YETKİ VERDİ

Rusya Parlamentosu, geçen ay Rusya-yanlısı Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in devrilmesinin ardından Cumartesi günü Ukrayna'ya asker sevkedebilmesi için Rusya lideri Vladimir Putin'e yetki vermişti.

Kriz, Rusya'da borsayı da vurdu; ruble bazlı MICEX indeksi bugün yüzde 9 düşüş gösterdi.

G-7 ASKIYA ALINDI

Bu arada Rusya'nın G8 ortakları, Rusya'yı Ukrayna topraklarındaki askeri hareketliliği nedeniyle kınadı.

Rusya hariç G8 ülkeleri, Haziran ayında Soçi'de yapılması planlanan G8 zirvesinin hazırlıklarını da askıya aldı.

Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere ve ABD; Rusya'ya Ukrayna'yla görüşme gerçekleştirme çağrısı yaptı.

AB DIŞİŞLERİ BAKANLARI ACİL TOPLANIYOR

Bu arada Avrupa Birliği'nin dışişleri bakanlarının bugün Brüksel'de acil bir oturumda bir araya gelmesi bekleniyor. Toplantı, Rusya'nın Kırım'daki kontrolünü güçlendirmeye devam etmesi üzerine düzenleniyor.