BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,66
ALTIN 2.390,53
HABER /  DÜNYA

Rusya'da zehirli tarantula paniği!

Rusya'da ortaya çıkan zehirli tarantula örümcekleri insanlara da saldırmaya başladı.

Abone ol

Bölgede zehirli tarantul örümcekleri baş gösterdi. Kurt örümceği adıyla bilinen bu böcekler, sözün tam anlamıyla bahçeleri kapsamı altına aldı.

Gündüzleri saldırganlar inlerde saklanıyor, akşama doğru ava çıkıyor ve insanlara bile saldırıyor. Bilim adamları, beklenmedik saldırının nedenini tahmin etmeye çalışıyor.

Kurt örümceklerinin yer aldığı fotograf ve videolar, sosyal ağlarda düzenli şekilde yerleştiriliyor. Lycosidae türünden tarantulların ölçüleri oldukça büyük olur. Geçenlerde Ural’daki Özersk kentinde bulunan çocuk oyun sahalarından birinde 10 sm büyüklüğünde bir dev tutuldu. Böyle şeyler insanı ürkütmekten başka, büyük tehlike kaynağıdır aynı zamanda, çünkü buna benzer “kurtların” ısırması çok zehirli, şişme ve ağrıya neden oluyor.

Sinek ve skarabeler için onlar özellikle tehlikelidir, çünkü tarantulların başlıca avı oluyor. Bu yüzden tarantullar bahçe sahipleri için yararlı olabilir, çünkü tarantullar zararlı böcekleri yok ediyor. Yine de beklenmedik komşuluk Güney Ural’da yaşıyan insanları çok ürkütüyor. Önemli olan şu ki, tarantulların kuzeye doğru böyle uzaklara nasıl sızdıkları anlaşılmıyor. Onların geleneksel bulundukları bir yer ise Kazakistan kırları. Böcekler, sıcak ve kuru iklimi tercih ederler.

Bilim adamları ise işin iklimde olduğunu sanıyor. Örümceklerin Ural bölgesine sızmasına yol açan iklimin genel ısınması. “Rusya’nın sesi” radyosuna demeç veren Bitki ve Hayvan Ekoloji Enstitüsü müdürü, RBA muhabir üyesi Vladimir Bogdanov şunları anlattı.

Ural bölgesinin kuzeyi için 7 bin yıllık verilerimiz var. Böylelikle, son yüz yıl içinde hava derecesi eşi görülmedik şekilde hızlı artış gösterdi. Eskiden böyle şeylere tanık olunmamıştı. Öyle görünüyor ki, şimdi artık doruğa varmış bulunuyoruz, bundan sonra derecenin düşmesini beklemek gerek. Aradan geçen 30 yılda, böcekler de içinde, güney direyi geleneksel bölgeden daha kuzey olan bölgelere sızmaya başlıyor. Bu sürecin örümceklerle de ilgisi var.

Uzmanların sözlerine göre, iklimde yer alan değişikliklerin sonuçları Güney Ural dışında başka bölgelerde de yaşanıyor. Tüm Ural bölgesinde güney bitey ile direyinin kuzeye doğru hareket etmesi gözüküyor. Buna örümceklerden başka, balık, kuş, ayrıca küçük memelilerin örneklerinde tanık olmak olası. Hayvan dünyası bu temsilcilerinin, alışıldığından yüzlerce kilometre kuzeye geçtiklerini kaydeden Vladimir Bogdanov anlatmaya devam ediyor.

Örneğin, Ensefalit kenesi. Hantı-Mansi bölgesinde buna asla rastlanmazdı. Şimdi ise onu burada görmek mümkün. Bundan 25 yıl önce Ob nehri havzasında hiç görünmyen çapak, günümüzde nehrin bin kilometre yukarı kesimine sızmış bulunuyor. Ob nehrinin taşkın yerlerindeki adalarda sedir ağaçlarına ise 100 kilometre uzaklarda rastlanır. Sincap Kutup dairesi ötesine bile sızmıştır. Yamalo-Nenets bölgesinde bu artık sıradan rastlanan bir hayvandır.

Örümceklere gelince, Güney Ural sakinlerinin yeni komşulara artık uymaları gerekiyor. Uzmanlar, ihtiyatlı olmaya çağırıyor: örümcekler zehirlidir. Her neyse, böcek yiyen bu “kurtlar” insan dünyası temsilcilerine bugüne dek zarar vermemiştir. Hiç olmazsa ısırmalarından etkilenenlere ilişkin Güney Ural bölgesinde istatistikler yok.