BIST 10.277
DOLAR 32,25
EURO 34,78
ALTIN 2.397,82
HABER /  DÜNYA

Rusya’da Filistin ile dayanışma eylemi yapıldı!

Rusya’nın başkenti Moskova’da İsrail’in saldırılarını kınamak ve Filistin ile dayanışma sergilemek için İslam ve Arap ülkelerinin temsilcileri eylem düzenledi.

Abone ol

Rusya’da bulunan İslam ve Arap ülkelerinin büyükelçileri ile temsilcileri, İsrail’in saldırılarını kınamak ve basın açıklaması yapmak için Filistin’in Moskova Büyükelçiliğinde bir araya geldi.

Türkiye adına toplantıya Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliği Müsteşarı Cem Gündüz katıldı.

Lübnan’ın Moskova Büyükelçisi Chawki Bou Nassar, elçilik binası önünde yaptığı basın açıklamasında, Gazze ve bütün Filistin’de İsrail’in kanlı saldırılarına karşılık dayanışma içerisinde olduklarını belirtti.

2 haftadan fazladır Gazze’de çocuklar, kadınlar ve yaşlıların mağdur olduğunu vurgulayan Nassar, “Bu, uluslararası yasaların vahşice ihlalidir.” dedi.

İsrail’in hastane, okul ve dini yerleri bombaladığına dikkati çeken Nassar, “Böyle bir kanlı olayı tarihte hiç görmedim ve hayal edemezdim.” ifadesini kullandı.

Gazze’nin uzun süredir "açık hava hapishanesine" çevrildiğine işaret eden Nassar, Arap ve İslam ülkelerinin her zaman Filistin meselesinde 1967 sınırları çerçevesinde adil bir çözüm istediğini anlattı.

İsrail’in kanlı saldırılarını sadece Filistin halkına değil Lübnan, Suriye gibi diğer Arap ülkelerine yönelik de gerçekleştirdiğini anımsatan Nassar, İsrail’in Lübnan ve Suriye topraklarında işgale devam ettiğini kaydetti.

Lübnan’ın Moskova Büyükelçisi Nassar, şöyle devam etti:

"Müslüman ve Arap ülkeleri adına Filistin halkına ve yönetimine taziye dileklerimizi iletiyoruz. Bugün öncelikle dost Rusya’ya ve uluslararası topluma, İsrail’e baskı yapması ve sorumluluklarını yerine getirmesi, Gazze’de Filistinli çocuklara ve kadınlara karşı kanlı saldırılarını durdurması için çağrıda bulunuyoruz.

İnsanların mağdur olduğu Gazze’ye yardımların ulaşması için insani koridor meselesinin çözülmesini umuyoruz. İsrail ve İsrail’i destekleyen bütün ülkelere, Filistin halkına yönelik saldırılara acil bir şekilde son vermesi, Filistin’e yardım çabalarının güçlendirilmesi, meselenin barış yoluyla çözümü için müzakere masasına dönülmesi çağrısında bulunuyoruz."

"İsrail’in saldırılarını durdurması gerekiyor"

Filistin’in Moskova Büyükelçisi Abdel Hafız Nofal da yaptığı konuşmada, bütün Müslüman ve Arap ülkelerinin temsilcilerine, İsrail’in en kanlı saldırıları karşısında Filistin halkıyla dayanışma içerisinde olduğu için teşekkür etti.

İsrail’in Gazze’ye saldırılarını “insanlığın en büyük felaketi” olarak nitelendiren Nofal, şunları kaydetti:

"Acil olarak ateşkesin sağlanması, İsrail’in saldırılarını durdurması gerekiyor. Bölgeye elektrik, enerji ve suyun verilmesi lazım. Esirlerin serbest bırakılması gereklidir. Müzakere masasına dönülmesi, Filistin meselesinin Birleşmiş Milletler kararları çerçevesinde çözümü için müzakere masasına oturulması gerekiyor.”