BIST 9.754
DOLAR 32,58
EURO 34,99
ALTIN 2.456,67
HABER /  DÜNYA

Rusya korkunç iddianın peşinde

Suriye rejiminin muhaliflere yönelik kimyasal silah kullandığı iddiası üzerine Rusya'nın Şam Büyükelçiliği harekete geçti.

Abone ol

Rusya'nın Şam Büyükelçiliği Sözcüsü Sergey Markov, muhalif gruplara yönelik son saldırıda kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığı ile ilgili iddiaları araştırdıklarını söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Suriye lideri Beşşar Esed'in kimyasal silah kullanmasının siyasi açıdan intiharı olacağı yönündeki açıklamalarının ardından Esed'in zehirli gaz kullandığı öne sürüldü. Muhalif kaynaklar, Suriye liderinin çatışmaların başladığı günden bu yana ilk kez kimyasal silah kullandığını iddia etti. Humus şehri dışında gerçekleşen saldırıda iddialara göre zehirli gazın etkisi ile 7 kişi ölürken, çok sayıda yaralı hastaneye kaldırıldı.

UÇAKLARDAN ATILDI

Humus şehrinde muhalif gruplara uçakla zehirli gaz atıldığı belirtiliyor. Bir eylemcinin iddiasına göre savaş uçakları zehirli madde içeren bombalar attı. Paylaşım sitelerine de gazdan etkilendiği öne sürülen savaşçılara hastanede müdahale edilirken çekilmiş görüntüler yüklendi.

İsrail Haaretz gazetesine göre de en az dört kişi zehirli gaz saldırısı sonucu kör oldu ve 4 kişi de felç oldu. Haaretz, gazla ilgili henüz net bir sonuç alınmadığını, ancak Suriyeli doktorların sarin gazı zehirlenmesi bulgularına rastladığı kaydediyor.

Diğer taraftan Suriye’nin BM Temsilcisi Beşşar Cafari, Suriye hükümetin tüm şartlar altında asla kimyasal silah kullanmayacağını söyledi ve iddiaları yalanladı.

Suriye’nin Moskova Büyükelçisi Riyad Haddad da kimyasal silah kullanıldığı yönündeki iddiaları yalanladı. Interfax’a konuşan Suriyeli diplomat, “Bu bilgi tamamı ile yanlış. Suriye hükümetine yönelik psikolojik baskının bir parçası. Suriye’ye müdahale yolunu açmak için her şey yapılıyor. Ancak Rusya ve Çin’in desteği ile bu gerçekleşemeyecek.” dedi.

Lavrov, Russia Today televizyonuna yaptığı açıklamada, Suriye'nin, muhaliflere karşı kimyasal silah kullanacağını düşünmediği ancak kullanması durumunda da bunun Devlet Başkanı Beşşar Esed yönetimi için "siyasi intihar" olacağını dile getirmişti. Esed'in kimyasal silah kullanabileceğine dair birtakım iddialar olduğunu dile getiren Lavrov, Şam yönetiminin kendilerine, hangi koşullarda olursa olsun asla kimyasal silaha başvurmayacağı garantisi verdiğini belirtmişti.