BIST 9.530
DOLAR 32,49
EURO 34,83
ALTIN 2.475,69
HABER /  EKONOMİ

Rusya altın'a sığındı

AB ve ABD'nin olası yaptırımlarını en az hasarla atlatmak isteyen Rusya,dolar ve euro'daki belirsizliklerden minimum düzeyde etkilenmek için yatırımını altın'a yapıyor.Üç aylık dönemde altın rezervlerini 54 tona çıkaran Rusya,kendi para birimi rubleyle

Abone ol

Rusya,Kırım'ın ilhakından bu yana hem AB hem de ABD tarafından yaptırım tehdidiyle uyarılıyor.Bu konuda yaş tahtaya basmak istemeyen Kremlin yönetimi ise bir yandan doğalgaz'ı koz olarak kullanıp karşı yaptırımla cevap vereceğini ima ediyor.Son olarak AB ve ABD ile tarım ürünleri ithalatını sonlandıran Rusya, şimdi kendini daha da sağlama almak için altın rezervlerini arttırıyor.Ayrıca Euro ve Dolar'daki belirsizlikler nedeniyle ticaretini sekteye uğratmak istemeyen Putin Yönetimi,kendi para birimi Ruble ile de ticaret yapmaya hazırlanıyor.

Jeopolitik riskler ile dalgalanmaya başlayan altına Rusya'dan büyük alım geldi. Batı ile Ukrayna krizini yaşayan Rusya Merkez Bankası son altı ayda altın rezervlerini 59.5 ton artırdı. Bunun neredeyse tamamı (54 ton) son üç ayda yapıldı. Rusya 2013 yılının ilk altı ayında ise 38.8 ton alım yapmıştı. 2013 yılı toplamında alımı ise 77.5 ton olmuştu. 2014'teki yoğun alım ile Rusya, Çin'i de koltuğundan ederek dünyanın en büyük altıncı rezerve sahip ülkesi konumuna geçti. Rusya Merkez Bankası toplamda bin 94 ton rezerve ulaştı. Dünyada en fazla altın rezervi 8 bin 133 ton ile ABD'ye ait. İkinci sırada 3 bin 380 ton ile Almanya var. Ancak altının toplam rezervlere bakıldığında payı ABD'de yüzde 72, Almanya'da ise yüzde 68.

MERKEZ'İN GÖZÜ YEN VE YUAN'DA

Rusya Merkez Bankası, ambargoya bağlı kur riskinden kaçınmak için bir yandan elindeki dolar rezervlerini azaltırken, diğer taraftan yuan ve yen miktarını da artırıyor. 2014'ün ilk yarısında Rusya'nın döviz rezervleri yüzde 2.5 azalma yaşadı. Rus Alfa Bank'ın Başekonomisti Natalya Orlova "Dolar ve euro almak yerine Japon yeni ve Çin Yuan'ına odaklanılıyor" dedi. Rusya, enerji başta olmak üzere yerel para cinsinden ticaret yapmak istediğini açıklarken geçtiğimiz hafta da Çin Merkez Bankası ile anlaşma imzalanmıştı. Rusya'nın Çin'le 90, Japonya'yla 33 milyar dolarlık dış ticaret hacmi bulunuyor.

MERCEDES'E KÖTÜ HABER

Rusya finans alanında bu hamleleri yaparken sanayide de bir adım attı. ABD ve AB'nin Moskova'ya karşı ek yaptırımlarını artırması durumunda, Batılı ülkelerden otomobil alımlarını da kapsayan yeni sınırlamalar gelmesi gündemde. Moskova'da yayımlanan Vedomosti gazetesinin haberine göre, bu önlemlerin Rusya'da fabrikası bulunan uluslararası otomotiv markaları için yumuşatılması bekleniyor. Daimler AG'nin Mercedes-Benz'i gibi ithal edilen lüks sınıf markalar ise daha kırılgan konumda. Konu ile ilgili olarak Rusya Sanayi Bakanlığı ve Daimler'den açıklama yapılmadı. Rusya'da otomotiv şirketleri 2000'li yılların ortalarından beri 5 milyar dolarlık yatırım yaptı. Hükümet ithal araçlarda vergileri artırıp, yedek parçalarda tarifeleri düşürerek uluslararası yatırımcıyı teşvik eden politikalar uyguladı.

ALTI AYDA 60 TON ALTIN ALDI

Dünya genelinde bu yılın ilk 6 ayında altın alımları yüzde 16 geriledi. İki ülke ise yaptığı alımlarla ön plana çıktı. Rusya 59.6 ton altın alımı yaptı. Rusya'nın bir buçuk yıllık alım miktarı ise 140 tona dayandı. Altın alımında Kazakistan ikinci sırada yer aldı. Ülke 2014'ün ilk yarısında 12 ton alım yaptı.