BIST 10.026
DOLAR 32,38
EURO 34,73
ALTIN 2.430,98
HABER /  DÜNYA

Rusya ABD'nin damarına basacak

Rusya parlamentosu alt kanadı Duma Uluslararası İlişkiler Komisyonu, ABD'yi İran'a silah yardımını artırmakla tehdit etti.

Abone ol

İNTERNET HABERRusya parlamentosu alt kanadı Duma Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı Aleksey Puşkov, ABD’nin Suriye’ye askeri müdahalede bulunması durumunda İran’a daha fazla savunma silahı satarak ve Afganistan’da ABD ile işbirliğini gözden geçirerek karşılık vermesi gerektiğini söyledi.

Rusya’nın Suriye’nin kimyasal silahlarını uluslararası kontrole devretmesi ile ilgili önerisinden sonuç alınması durumunda Suriye’de sorunun siyasi olarak çözüme kavuşacağını ifade eden Puşkov, “ABD’de ‘savaş taraftarları’ öne çıkarsa, o zaman Rusya’nın alternatif önlemler alması gerekiyor. Buna İran’a savunmaya yönelik daha fazla silah satılması ve Afganistan’da işbirliğinin gözden geçirilmesi dahil edilebilir.” uyarısında bulundu.

Puşkov’a göre ABD durumu gerginleştirir ve askeri senaryoyu tercih ederse, bu şekilde alınacak tedbirler normal olabilir.

SURİYE’YE MÜDAHALEYE İRAN VE LÜBNAN DA TARAF OLUR

ABD’nin Suriye’ye askeri bir müdahalede bulunmasının bölgesel bir savaşa yol açacağını savunan Puşkov, “Bölgede böyle bir tehlike var. İran ve Lübnan savaşa dahil olabilir. Irak’ta mezhep savaşı artabilir. ABD’nin Ortadoğu’da bulunan askeri ve siyasi yapıları değil, askeri üsleri ve siyasi misyonları da tehdit altında olur.” dedi.

Puşkov bölgede tansiyonu yükseltmek için bir kısım provokasyonların yapılabileceğini, henüz doğrulanmayan bilgilere Suriyeli muhalif grupların İsrail’e kimyasal saldırı planladıklarını da iddia etti.

KOMMERSANT: RUSYA İRAN’A S-300 VERECEK

Kommersant gazetesinde yer alan haberde ise Rusya’nın İran’a Antey-2500 ve S-300 füze savunma sistemlerini verme kararı aldığı belirtildi. Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te 13 Eylül’de yapılacak Şanghay İşbirliği Örgütü zirvesi çerçevesinde İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşmeye hazırlanan Putin, Buşehir’in ardından İran’ın ikinci nükleer santralinin inşasına yeşil ışık yakacak. Kremlin’e yakın kaynakların verdiği bilgiye göre İran da Rus silah ihraç şirketi Rosoboronexport aleyhine açtığı 4 milyar dolarlık davayı geri alacak.

Rusya 2007’de imzalanan anlaşma çerçevesinde İran’a 800 milyon dolar değerinde 5 adet S-300 füze savunma sistemi satışı ile ilgili anlaşma imzalamıştı. BM Güvenlik Konseyi’nde İran’a modern silah satışının yasaklanması yönündeki yaptırım kararı çerçevesinde dönemin Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev de satışı iptal etmişti. Bunun üzerine Tahran da Rus silah şirketi Rosoboronexport aleyhine Cenevre Tahkim Mahkemesi’nde dava sürecini başlatmıştı.