BIST 10.723
DOLAR 32,18
EURO 34,96
ALTIN 2.426,02
HABER /  GÜNCEL

Rüşvete kota koyup köşe olmuşlar

İstanbul'da gümrükte 'rüşvet ve yolsuzluk' operasyonunda gözaltına alınan zanlıların sayısı 35'e yükseldi.

Abone ol
İstanbul'da gümrükte 'rüşvet ve yolsuzluk' operasyonunda gözaltına alınan zanlıların sayısı 35'e yükseldi. Gözaltına alınan zanlılar arasında bulunan gümrük müdürleri ve firma sahipleri ile birlikte gözaltında bulunan zanlıların emniyetteki sorguları devam ediyor.
 
Cuma günü gümrüklere yönelik yapılan operasyonda İstanbul Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Lütfi E., İstanbul Kaçakçılık İstihbarat ve Narkotik Gümrük Muhafaza Müdürü Coşkun C ve Atatürk Havalimanı Kargo Terminali Müdürü Hayrettin E ve birlikte bazı memurlar gözaltına alındı. Emniyetteki sorguları devam eden memurları ile ilgili çeşitli iddialar var. Bu iddiaların bazıları şöyle:

"Yurtdışından mal getiren firmalardan rüşvet isteyen gümrükçüler, rüşvet vermek istemeyenlerin mallarını kırmızı bölgeye alıp, para gelene kadar burada bekletiyorlardı. 

Rüşvet geldiğinde de kırmızı bölgedeki mallar yeşil bölgeye alınıp işlem yapılarak gümrükten geçiriliyordu. Memurlar daha sonra aldıkları öne sürülen rüşvetleri bir havuzda topluyor ve haftanın belli bir gününde de bu paralar dağıtılıyordu. Bir başka iddiaya göre rüşvet paralarını 'çantacı' diye tabir edilen bir memur taşıyordu." 

RÜŞVETE KOTA İDDİASI 

Gümrükçülere yönelik yapılan operasyonla ilgili ilginç bir ayrıntı daha göze çarptı. Gelen malların yurda girişinde zorluk çıkarıldığı ve malların rahat giriş yapılması için firmalardan rüşvet alındığı belirtildi. Müdürlerin ayrıca memurlara haftalık 'rüşvet kotası' koydukları iddia edildi. Her memurun haftanın belli günlerinde teslim ettiği paraların konulan kotanın üzerinde olması istendiği iddia edildi. 
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı teknik ve fiziki takip esnasında, rüşvet aldığı öne sürülen müdürler ve memurların polis kamerasına yakalandığı belirtildi. Gümrüklerde dönen rüşvet sirkülasyonunun yüksek meblağlarda olduğu ve tam olarak ne kadar rüşvet alınıp verildiği belirlenemediği öğrenildi. 

Gözaltına alınanlar arasında İstanbul Kaçakçılık İstihbarat ve Narkotik Gümrük Muhafaza Müdürü Coşkun C de bulunuyor. Fakat Coşkun C rüşvet almakla suçlanmıyor. İddiaya göre Coşkun C, polisin yaptığı soruşturmadan haberdar oldu. C., şu anda gözaltında bulunan zanlıları polisin teknik ve fiziki takibine karşı uyararak yardımcı olmakla suçlanıyor. 
Bu arada Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın talimatı ile başlayan operasyonun belgeleri de basına dağıtıldı.