BIST 10.725
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.505,01
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Rus öğretmen Hatay'da balerin arıyor

Bale kentten kırsala taşınıyor. Rus bale öğretmeni Hatay'da genç yetenekler arıyor.

Abone ol

Türkiye macerası 4 yıl önce Alanya'da başlayan, tanıştığı Türk öğretmenle evlenerek Antakya'ya yerleşen Rus bale öğretmeni Anna Diner (32), genç yetenekler keşfetmenin yanı sıra baleye bakış açısını değiştirmek için çaba harcıyor.

Anna Diner, Rusya'nın Kamçatka kentinde bulunan Vladivostok Kültür Üniversitesi Koreografi Bölümünden mezun olduktan sonra bir süre bu şehirde bale öğretmenliği yaptığını, tatil için geldiği Antalya'nın Alanya ilçesinde Hataylı öğretmen Mehmet Diner'le (39) tanışarak evlenmesiyle bir anda Türkiye'nin bir parçası olduğunu kaydetti.

Yerleştiği Antakya'da Rusya'daki işini devam ettirme kararı aldığını ancak birtakım zorluklarla karşılaştığını ifade eden Anna Diner, şunları söyledi:

''Rusya'da kız ve erkek çocuklar küçük yaşlardan itibaren baleye özel ilgi duyuyor ve aileleri tarafından da teşvik ediliyor. Burada ise bale genelde gösteriş amaçlı yapılıyor. Aileler küçük yaşlarda baleye gönderdikleri çocukları öğrenme sürecine girdikleri ilerleyen yaşlarında başka alanlara yönlendiriyor. Bununla da kalmıyor ne yazık ki baleye oryantal gözüyle bakıyorlar. Bu da beni çok üzüyor.Bale, mimik, müzik ve dekor sanatlarının ileri standartta birleştirilerek kullanan bir tiyatro gösterisi olarak tanımlanır. Rusya'da da bu bilinçle hareket edildiğinden bale okulları talebi karşılayamaz.''

Hedefinin baleyi tüm çocuklara sevdirmek ve herkesi bale sanatıyla tanıştırmak olduğunu kaydeden Diner, ''Bale insanların yaşamını ve geleceğini şekillendiriyor, çocuklara özgüven kazandırıyor ve farkındalık yaratıyor'' dedi.

ERKEK ÇOCUKLARA ÇAĞRI
Antakya'da Oluşum Kültür Sanat Evi'nde 5-6 yaş grubu 46 kız öğrenciye, Samandağ ilçesinde de 11-12 yaş grubu 40 kız öğrenciye bale dansı dersi verdiğini, buna karşın erkek öğrencisi olmadığını ifade etti.

Baleyi sadece varlıklı ailelerin çocuklarının yapmadığını, bunu öğrenmek için büyük harcamalara gerek olmadığını kaydeden Diner, şöyle konuştu:

''Bale disiplinli ve estetik bir sanattır. Antakya'da görev yaptığım özel bale okulları imkanları ölçüsünde fedakarlıklar yaparak bana bu eğitimin yapılmasını sağlıyor. Asıl hedefim baleyi kent merkezinden köy ve beldelerde kırsal kesime taşımak. Özellikle erkek çocuklarını teşvik etmek istiyorum. Bale sadece kız çocuklarına özgü bir sanat ve spor dalı değil erkeklerin de yapabileceği bir gösteri sanatı. Ancak Türkiye'de erkek çocuklar sadece futbol peşinde.''

Bale eğitiminin gelişmesi için özel okulların yanı sıra devlet okulları açılmasını öneren Diner, AB'ye giriş süreci yaşayan Türkiye'nin çağdaş sanata ve sanatçılara önem vermesinin kaçınılmaz olduğunu belirtti.

Mustafa Diner ise eşinin iyi bir bale eğitmeni olduğunu kaydederek, ''Mesleğini çok seviyor, çocukları bu işe teşvik etmek için sürekli olarak aileleriyle temasa geçiyor ve balet ve balerinlerin yetişmesine özel ilgi gösteriyor. Başlangıçta zorlanmıştı ama şimdi görevini başarıyla yapıyor'' dedi.