BIST 9.530
DOLAR 32,49
EURO 34,86
ALTIN 2.484,71
HABER /  GÜNCEL

Rus elçinin öldürülmesine dünyadan gelen tepkiler!

Rus'ya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un Türkiye'de uğradığı silahlı saldırıda öldürülmesi dünyada büyük yankı uyandırdı.

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, yazılı bir açıklama yaparak Karlov’un öldürülmesini kınadı.

Kerry, “Dualarımız ve düşüncelerimiz kurbanın sevdikleriyle, Rus halkıyla ve saldırıda yaralanan diğer kurbanlarla birliktedir. Bu aşağılık saldırıyı araştıran Türkiye ve Rusya’ya yardımlarımızı sunmak için hazırız. Bu saldırı aynı zamanda dünyanın farklı yerlerinde ülkelerini temsil eden tüm diplomatların emniyette ve güvende olma haklarına yapılan bir saldırıdır” dedi. ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nin resmi Twitter hesabında Büyükelçi John Bass’ın, “Büyükelçi Karlov’a bu akşam düzenlenen haince saldırıyı şiddetle kınıyorum” mesajı paylaşıldı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Ned Price, Rusya Büyükelçisi Karlov’un Ankara'da silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. "ABD, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’a yönelik suikastı güçlü şekilde kınıyor" ifadesini kullanan Price, düşünce ve dualarının Büyükelçi Karlov’un ailesi, sevenleri ve olayda diğer yaralananlarla olduğunu belirtti. Price, Rus halkına ve hükümetine başsağlığı dilediği açıklamasında, şu ifadelere yer verdi:

"Diplomatik heyet üyelerinden birine yönelik bu alçak saldırı kabul edilemez. Terörizmin her türlüsüyle mücadelemizdeki kararlılığımızda Rusya ve Türkiye’yle birlikte duruyoruz."

TRUMP'TAN TAZİYE MESAJI

ABD'nin 45'inci başkanı seçilen Donald Trump, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un silahlı saldırıcı sonucu öldürülmesine ilişkin taziye mesajı yayımladı. Başkanlık Geçiş Ekibi İletişim Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre, Trump mesajında, "Karlov'un ailesine ve sevenlerine başsağlığı dileklerimizi sunuyoruz. Bir büyükelçinin öldürülmesi uygar düzenin bir ihlalidir ve evrensel olarak kınanmalıdır" ifadelerine yer verdi.

BM'DEN KINAMA

Birleşmiş Milletler de saldırıyı kınadı, BM Sözcüsü Stephane Dujarric, “Bir büyükelçiye yapılan bir saldırı hiçbir şekilde haklı gösterilemez. Faillerin adalet önüne çıkarılmasını ümit ediyoruz” ifadesini kullandı.

AKPM'DEN AÇIKLAMA

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanı Pedro Agramunt, Ankara’da Rus büyükelçiye düzenlenen suikastı, uluslararası işbirliğine karşı bir saldırı olarak niteleyerek, Rusya ve Türkiye’ye destek mesajı verdi.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanı Pedro Agramunt, yaptığı yazılı açıklamada “Rusya Federasyonu Türkiye büyükelçisini hedef alan bu hain saldırıyı şiddetle kınıyorum. Büyükelçi Karpov’un ailesine, meslektaşlarına, dostlarına ve tüm Rus diplomatlara samimi başsağlığı dileklerimi iletiyorum” ifadelerinde bulundu.

Agramunt’in açıklamasında ayrıca,“Bu olay, terörün üye ülkelerimizden birini vurduğu ilk sefer değil; fakat bugünkü saldırı özellikle ciddi, çünkü uluslararası işbirliğinin, barışın ve istikrarın temel unsuru olan diplomasiyi hedef aldı. Parlamenter Meclis adına, üye ülkelere ve özellikle Rusya ile Türkiye’ye terörle mücadelede, değerlerimizi ve kurumlarımızı korumada güçlü desteğimizi iletiyorum” ifadeleri yer aldı.

ŞOKE OLDUK

Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği de “Büyükelçi Karlov’un canice öldürülmesinden dolayı derinden şoke olduk. Rus meslektaşlarımızla birlikte yas tutuyoruz. #Ankara” mesajını paylaştı. İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore şahsi hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, Büyükelçi Karlov’un eşi Marina Karlova ile ailesine başsağlığı dileklerini iletti. Moore, “Bu korkunç cinayeti şiddetle kınıyorum. Bahane yok. Mütevazi, misafirperverlik gösteren bir profesyoneldi” dedi.

KORKAKÇA SALDIRI

Suriye Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında ise “Suriye cumhuriyeti Karlov’un ölümüne neden olan korkakça terör saldırısını kınıyor. Bu aşağılık suç, terörizmin ortadan kaldırılmasına dair çabaların genişletilmesinin aciliyetini ortaya koyuyor” denildi. BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, ise “Bu saldırının hiçbir gerekçesi olamaz. Faillerin yargı önüne çıkarılmasını umuyoruz” ifadesini kullandı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de saldırıyla ilgili Putin’e taziye dileklerini iletti.