BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Rumlar KKTCde ayinde

Kıbrıslı Rumlar, Güzelyurt'taki Aya Mamas Kilisesi'nde ayin düzenledi.

Abone ol

Kıbrıslı Rumlar, Ortodoks Rum halkı için kutsal ibadet yerlerinden biri olan Güzelyurt'taki Aya Mamas Kilisesi'nde ayin düzenledi.

Kıbrıs Barış Harekatı'ndan bu yana orijinali korunarak İkon Müzesi olarak kullanılan kilisede, KKTC hükümetinin onayıyla düzenlenen ayin, 19.00'da başladı. Sözde "Omorfo (Güzelyurt) Metropoliti" Neofitos tarafından yönetilen ayin, Neofitos'un, kilisenin girişindeki ikonu öpmesi ve ardından kiliseye girmesiyle başladı.

Din adamının kiliseye girişi sırasında çanlar çalındı ve kilise içinde mum yakılarak dua edilmeye başlandı. Kıbrıs'ta kapıların açılmasından sonra, bu yıl üçüncüsü düzenlenen ayine katılımın geçen yıla göre az olduğu gözlendi. Geçen yıl 700-800 kadar kişinin katıldığı ayin için bu yıl 250 civarında Rum Güzelyurt'a geldi. Rumların huzur içinde ibadetlerini yapabilmesi için, kilise çevresinde geniş güvenlik önlemlerinin alındığı dikkat çekti. Ayin, 22.00'de sona erdi. Ayinin, sadece papazların katılımıyla yarın sabah yapılacak ikinci bölümünde de kapanış duaları okunacak.

-RUM BASINI GELMEDİ-

Ayine, önceki yıllara oranla, siyasetçi ve basın mensupları ilgi göstermedi. Rum AKEL partisinden bir milletvekilinin izlediği ayine KKTC'yi boykot etme kararı alan Rum basını da gelmedi.

Rum medya temsilcileri, KKTC'de yasak askeri bölgede çekim yaptıkları gerekçesiyle iki Rum gazetecinin tutuklanarak para cezasına çarptırılmasını protesto etmek için, 15 gün boyunca haber amacıyla Kuzey Kıbrıs'a muhabir ve kameraman göndermeyeceklerini açıklamıştı.