BIST 9.525
DOLAR 32,53
EURO 34,77
ALTIN 2.491,29
HABER /  DÜNYA

Rum kesiminde seçimin galibi belli oldu

Kıbrıs Rum kesimindeki parlamento seçimlerinde, Türklerle federal çözümü destekleyen iki parti, oy kaybına uğramakla birlikte seçimin galibi oldu.

Abone ol

Rum kesimindeki seçimleri, çözüm müzakerelerini yürüten Rum yönetimi başkanı Nikos Anastasiades’in doğal lideri olduğu Demokratik Seferberlik Partisi DİSİ kazandı.

DİSİ oyların yüzde 30’unu alarak 56 sandalyeli mecliste 18 milletvekili çıkardı.

Seçimlerde ikinci sırayı, yine çözüm yanlısı komünist Akel partisi yüzde 25 oy oranı ve 16 milletvekiliyle aldı.

Rum parlamento seçimlerinde Demokrat Parti DİKO 9, Sosyal Demokratlar Hareketi EDEK’se 3 milletvekili çıkardı.

Başkanlık sistemiyle yönetilen Rum kesiminde, geçen seçimlerde olduğu gibi yine bir koalisyon hükümeti kurulacak.

İlk iki sıraya yerleşen ve çözümü destekleyen iki parti yüzde 10 oy kaybına uğradı. Buna karşılık çözüm karşıtı bazı partilerin oylarını artırması dikkat çekti.

Seçimin en büyük sürpriziyse, aşırı sağcı ve ırkçı Milli Halk Cephesi ELAM’ın yüzde 3 nokta 6’lık barajı aşarak 2 milletvekiliyle meclise girmeye hak kazanmış olması.

Yunanistan’daki ırkçı Altın Şafak partisinin Kıbrıs’taki kolu olan ve Kıbrıslı Türklere yönelik bazı saldırılarda yer alan ELAM örgütünün partileşerek meclise girmesi, adada son yıllarda artan ırkçılığın bir sonucu olarak değerlendiriliyor.

Katılımın azalarak yüzde 66’ya düştüğü seçimleri değerlendiren siyasi gözlemciler, çözümü destekleyen iki güçlü partinin oy kaybına uğramasında, ülkedeki ekonomik krizin etkili olduğu görüşünde birleşiyor.

Parlamentodaki partilerin ülkenin en yüksek danışma organı olan ulusal konseyi oluşturduğuna dikkat çeken gözlemciler, ortaya çıkan tablonun gerek çözüm müzakerelerinde gerekse siyasi irade gerektiren kritik kararlarda, Rum lider Nikos Anastasiades’i kısıtlayacağını da değerlendiriliyor.