BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Ruhani'dan tarihi soykırım açıklaması

İran'ın yeni lideri Hasan Ruhani ile söylem değişikliğine gitti. Sert demeçler yerini sıcak mesajlara bıraktı.

Abone ol

Haziranda seçildikten sonra ilk ABD ziyaretini BM Genel Kurulu'na katılarak gerçekleştiren İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Yahudi soykırımını kınadı.

Ruhani, nükleerde işbirliği sözü vererek, ABD ile güven ve şeffaflığa dayalı ilişkiler kurmak istediğini söyledi

BAHAR HAVASI!

İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Birleşmiş Milletler'in 68'inci Genel Kurul toplantılarına katılmak üzere geldiği New York'ta hem Amerika, hem de İsrail ile ilişkilerinde "bahar havası" estirdi.

Ruhani, CNN televizyon kanalına verdiği demeçte Sukot bayramını kutlayan Yahudilerin 2'nci Dünya Savaşı döneminde Nazi Almanya'sı tarafından maruz bırakıldığı soykırımı kınadı.

Önceki cumhurbaşkanı Ahmedinecad ne demişti?

İsrail'in haritadan silinmesi gerektiğini söyleyen eski cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın Yahudi Soykırımı konusunda söylediği "Yahudi Soykırımı diye bir şey uydurdular. Şimdi Yahudi soykırımı efsanesini Allah'tan, dinden ve peygamberlerden daha üstün tutuyorlar."sözleri çok konuşulmuştu.

"Tarihte, Nazilerin Yahudilere karşı işlediği suç da dahil olmak üzere, tüm insanlık suçları kınanmalıdır" diyen Ruhani, Amerika'ya düzenlediği ilk resmi ziyarette kendisinden beklenen uzlaşmaya dönük açıklamalar yaptı.

GERGİNLİK PEŞİNDE DEĞİLİZ

14 Haziran'da Cumhurbaşkanlığına büyük bir halk desteğiyle seçilen Ruhani, Batı ülkeleri ile İran arasında sorun olan konulara ilişkin selefi Mahmud Ahmedinecad'a göre daha ılımlı sinyaller verdi. Bu sinyallerin ikincisiyse İran'ın ABD ile ilişkilerinde yaşandı. BM Genel Kurulu konuşmasında ABD'ye mesajlar ileten Ruhani, nükleer silahlar ve diğer kitle imha silahlarına yer olmadığını anlatarak, ülkesinin ulusal çıkarının barışçıl nükleer programı üzerine olduğunu kaydetti.

İran'ın uluslararası işbirliği yapma konusunda ısrarlı olduğunu tekrarlayan Ruhani, karşılıklı güvene dayan şeffaf bir ilişkiden bahsederken, ABD Başkanı Barack Obama'nın BM Genel Kurulu'nda önceki gün yaptığı konuşmayı çok dikkatlice dinlediğini ve ABD ile farklılıklarının yönetilebileceğini söyledi. İran'ın uzlaşmacı sesine kulak verilmesini isteyen Ruhani, "ABD ile yeni gerginlikler peşinde değiliz" dedi.