BIST 10.173
DOLAR 32,27
EURO 34,94
ALTIN 2.447,65
HABER /  GÜNCEL

RTÜK'ün uyarısı yargıdan döndü

atv'ye uyarı yazısı gönderen RTÜK'e Bakan Gül'de gönderdiği bir yazıyla uyarının nedenini sormuştu.

Abone ol

Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK), Tarkan ve Davut Güloğlu gibi sanatçıların popüler şarkılarını Kürtçe söyleyen ve "Mardinli Tarkan" olarak ünlenen şarkıcı Ömer İpek'i tanıtan bir haber nedeniyle atv'ye gönderdiği uyarı yazısı yargıdan döndü. Ankara 8. İdare Mahkemesi, RTÜK'ün uyarısıyla ilgili olarak yürütmeyi durdurma kararı verdi. atv, söz konusu uyarı cezasının Türkiye'nin taraf olduğu tüm uluslararası anlaşmalara, sözleşmelere ve iç hukuk düzenlemelerine aykırı olduğu gerekçesiyle, cezanın iptali ve yürütmenin durdurulması için Ankara 8. İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme de ilk etapta yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Başvuruyu değerlendiren mahkeme, RTÜK'ün, yaptığı uyarının 7 gün içerisinde ekranda aynen yayınlanması talebinin de atv'nin dava açması halinde uyuşmazlığın mahkeme tarafından çözülmesine yeterli bir süre olmadığına dikkat çekti.

İŞTE KARAR

Uyarı kararının yayınlanması halinde doğacak zararın telafisinin mümkün olmadığını vurgulayan mahkeme bu durumun hukuka aykırı olduğunu ifade etti. Uyarı kararının yayınlanması halinde mahkemenin alacağı kararın uygulama imkanının da ortadan kalkacağını belirten mahkeme bu durumun Anayasa'da yer alan hukuk devleti anlayışıyla da bağdaşmadığını vurguladı. Mahkeme 26 02.2004 tarihli kararında, cezanın hukuka aykırı olduğu sonucuna vararak RTÜK'ün talep ettiği, uyarının 7 gün içersinde yayınlanması isteğinin uygulanması halinde telafisi imkansız zararlar doğabileceğini belirtti.

GÜL DE UYARDI

atv'ye uyarı yazısı gönderen RTÜK'e Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'de 25 Şubat'ta gönderdiği bir yazıyla uyarının nedenini sormuştu. Uyarının Türkiye'yi zora soktuğunu vurgulayan Gül, yazısında şu ifadelere yer vermişti: "23 Şubat 2004 tarihinde bazı basın ve yayın organlarında yer alan ve doğruluğu tespit edilen haberde, Kürtçe şarkı ile ilgili bir yayına RTÜK tarafından ceza verildiği öğrenilmiştir. 15 Temmuz 2003 tarihli yasada ve Ulusal Programdaki taahhütlerimizde, düşünceyi ifade özgürlüğünün tüm bireyler tarafından, ayrım yapılmaksızın ve eşit biçimde kullanılması, bu çerçevede farklı dil ve lehçelerde yayın yapılmasına olanak sağlanması öngörülmüştür. AB'ye tam üyelik sürecinde siyasi kriterler tamamlanmış olup reformların uygulanması önem kazanmıştır. Uygulamadaki eksiklikler AB ile ilişkilerimizi olumsuz etkilemektedir. Kurulunuz tarafından uygulanan uyarı cezası ile ilgili bilgi verilmesini ve yasalardaki düzenlemelerin uygulanmasına titizlik gösterilmesini rica ederim."

Kaynak : Star