BIST 10.598
DOLAR 32,23
EURO 35,03
ALTIN 2.489,40
HABER /  GÜNCEL

RTÜK'ten sonra Ebevyn Etik Kurulu!

Başbakan Yardımcısı Arınç'ın "kusmak istiyorum" sözleriyle tepki gösterdiği televizyon yayınlarına yeni düzen geliyor

Abone ol

Diziler ve evlilik programlarıyla sıkça gündeme gelen televizyon yayınlarına yeni bir düzenleme daha geliyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı aile değerlerine zarar veren televizyon programları şikayetlerine üzerine 'Ebeveyn Etik Kurulu' oluşturmak için harekete geçti.

Zaman'ın haberine göre Sivil Toplum Kuruluşları'ndan (STK) oluşturulacak kurul TV programlarını aile yapısına uygunluğuna göre renklerle sınıflandıracak.

Modern ve çağdaş ülkelerde uygulanan bu sistemle halkta sivil bir inisiyatif oluşturulduğunu dile getiren Bakan Fatma Şahin, yapılan sınıflandırmayla aile yapısına zarar veren ve şiddeti normalleştiren yayınların çeşitli ağlarla halka duyurulduğunu söyledi.

TV programlarında sınıflandırmanın dünyada da birçok örneği bulunuyor. Türkiye'de 4 sınıfa ayrılan yayınlar, Avustralya'da 8'e kadar çıkıyor. Ayrıca dünya genelinde her geçen gün TV izleme yaşı düşüyor. Buna göre Türkiye'de program sınıflandırılmasında belirlenen 7 yaş alt sınırı; Ermenistan'da 3, Kanada'da 2'ye kadar iniyor.

YAŞ ARALIĞINA GÖRE SINIFLANDIRMA

En detaylı sınıflandırmayı Avustralya yaparken, Brezilya çizgi filmleri çocuklar için kategorize ediyor. Örneğin 'Caillou' adlı çizgi filmi izleyecek yaştaki çocuk, 'Sponge Bob'u izleyemiyor. 'The Simpsons' isimli çizgi filmi izleyebilmesi için ise 12 yaşına gelmesi gerekiyor. Yine bu ülkelerde aile yapısına uygun ve çocukların izleyebileceği yayınlar için saat aralığı uygulaması yapılıyor.

ABD'DE EBEVEYN İZLEME KURULU VAR

İngiltere'de bu işi yapan OSCOM adlı kuruluş, aile değerlerinden akıllı telefonların çocuklara verdiği zarara kadar birçok konuda denetim yaparak halkı bilgilendiriyor. Almanya'da ise denetleme kurulunda sivil toplum kuruluşları aktif bir şekilde rol alıyor. Amerika'da da 'Ebeveyn İzleme Kurulu' adıyla görev yapan ekip, yine programların aileye etkisini ve uygunluğunu denetliyor. Bu kurulun uygun görmediği kanallar, hiçbir şekilde reklam alamıyor.