BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Romney Boris Johnson'ı kızdırdı

Londra Belediye Başkanı Johnson, İngiltere'nin olimpiyatlara hazır olmadığını söyleyen ABD'li siyasetçiye tepki gösterdi.

Abone ol

Londra Belediye Başkanı Boris Johnson, İngiltere'nin olimpiyatlara hazır olmadığını söyleyen ABD'li siyasetçi Mitt Romney'e cevap verdi.

Londra'daki Hyde Park'da toplanan binlerce kişi, ''Mitt Romney diye biri hazır olup olmadığımızı bilmek istiyormuş. Hazır mıyız?" diye soran Johnson'a "Hazırız" yanıtını verdi.

Romney ABD'de kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde Barack Obama'nın karşısına Cumhuriyetçi Parti'nin adayı olarak çıkacak.

Daha önce İngiltere Başbakanı David Cameron ile bir araya gelen Romney geri adım atmış ve Olimpiyatlar'ın çok başarılı olacağını tahmin ettiğini söylemişti. Romney Kasım ayında şu anki Başkan Barack Obama'yı koltuğundan indirmeyi deneyecek.

Romney, söz konusu açıklamaları bir hafta sürecek dünya turu sırasında yaptı.

İlk defa bir yurtdışı gezisi yapan Romney'nin dış politika profilini güçlendirmeyi amaçladığı düşünülüyor.

Cumhuriyetçi aday kampanyası sırasında 2002 yılında Salt Lake City'de kendisinin yönetiminde gerçekleşen Kış Olimpiyatlar'ında gösterdiği başarıyı sık sık gündeme getirdi.

'Umut verici değil'

Daha önce bir konuşmasında İngiltere muhalefet lideri Ed Miliband'a ''Bay Lider'' olarak hitap ederek İngilizlerin tepkisini çeken Romney, Amerikan NBC televizyonuna verdiği bir röportajda İngiltere'nin güvenlik görevlileri bulmakta yaşadığı zorluk ile ilgili konuşmuş ve ''doğal olarak durum umut verici değil'' demişti.

Romney daha sonra sözlerine ''Olimpiyatlar'ın ne kadar iyi sonuçlanacağını tahmin etmek zor'' diyerek devam etti.

Bu yorumlara cevap veren İngiliz Başbakanı Londra'nın Olimpiyatlar'a evsahipliği yapmaya tamamen hazır olduğunu ve Londra'da Olimpiyat düzenlemenin kuş uçmaz kervan geçmez bir yerde Olimpiyat düzenlemekten daha zor olduğunu söyledi.

Cameron'un bu yorumuyla Salt Lake City Kış Olimpiyatları'na gönderme yaptığı düşünülüyor.

Ancak daha sonra Londra'da Başbakan Cameron ile görüşen Romney, bazı hataların yapılabileceğini ancak Londra Olimpiyatları'nın başarılı olacağından emin olduğunu söyledi.

Başbakan'ın konutu Downing Sokak 10 Numara'nın önünde muhabirlerle konuşan Romney ''Olimpiyat deneyimini Londra'nın kalbine getiren organizasyon komitesini alkışladığını'' söyledi.

ABD'de Romney'in destekçileri Başkan adayının İngiltere'de topladığı tepkilerin seçim yarışında kendisine zarar vermeyeceğini söyledi.

Louisiana Valisi ve Romney destekçisi Bobby Jindal ''Denizaşırı ülkelerdeki manşetler yüzünden endişlelenmiyoruz, bizi sadece ABD'deki seçmenlerin görüşleri ilgilendiriyor'' dedi.

Ancak Olimpiyatlar ile ilgili atışma Twitter'de büyük ilgi çekti ve ABD televizyon kanalları Romney'nin Londra'da geçirdiği günü bu tartışma çevresinde haberleştirdi.

Huffington Post'a konuşan Senato çoğunluk lideri Demokrat Partili Harry Reid ''Bu hem onun için iyi değil hem de ülkemiz için. Bir ülke olarak dünyayı dolaşıp herkesi aşağılayan bir başkan adayı seçmiş olmamız iyi birşey değil'' dedi.

'Bay Lider'

Romney Londra ziyareti sırasında eski Başbakan Tony Blair ile İşçi Partisi lideri Ed Miliband ile de bir araya geldi.

Romney bir ara Miliband'a ''Bay Lider'' diye hitap etti.

Tony Blair'ın sözcüsü Romney ile Blair'in Ortadoğu barış süreci, İran ve Suriye'den bahsettiklerini açıkladı.

Romney, ayrıca gezisi sırasında İngiliz İstihbarat Servisi MI6'in lideri ile görüştüğünü de beklenmedik bir şekilde basına açıkladı.