BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,75
ALTIN 2.396,66
HABER /  GÜNCEL

Romen devlet başkanından Macar asıllı bakana red

Romanya devlet başkanı Traian Basescu, başbakan tarafından kültür bakanlığına getirilen Macar asıllı Rozalia Biro’nun atama kararnamesini onaylamadı.

Abone ol

Romanya devlet başkanı Traian Basescu, başbakan tarafından kültür bakanlığına getirilen Macar asıllı Rozalia Biro’nun atama kararnamesini onaylamadı.

Romanya Devlet başkanı, Rozalia Biro’nun Rumenceyi kültür bakanı görevini yerine getirecek düzeyde konuşmadığını ileri sürüyor.

Romanya’nın, Macar azınlığın yoğun bir şekilde yaşadığı Erdel bölgesinde doğup büyüyen ve üniversite eğitimini de Romanya üniversitelerinde tamamlayan Biro kültür bakanlığına, başbakanın talebi üzerine Romanya Macarlarını bir araya getiren federasyon tarafından önerilmişti.

Daha önce belediye başkan yardımcılığı da yapan ve aktif bir iş kadını olarak, kendi kurduğu dijital televizyon şirketiyle Romanya’nın en zengin yüz girişimcisi arasına da giren Rozalia Biro, temel eğitimini Macarca olarak aldığını, ama elbette Rumenceyi de kuşkusuz iyi konuştuğunu söylüyor.

Devlet başkanı ise, kültür bakanlığına getirilen adayın Rumencesinin iyi olmadığında ısrar ediyor.

Devlet başkanına göre, bu kararının Biro’nun etnik kimliğiyle bir ilişkisi yok.

Romanya devlet başkanı Rozalia Biro’nun kültür bakanlığı dışında başka bir bakanlığa atanması halinde kararnameyi imzalayacağını da açıkladı.

Romanya Macar Federasyonu, başbakan isteği üzerine kültür bakanlığına başka bir aday gösterecek.