BIST 10.153
DOLAR 32,39
EURO 34,79
ALTIN 2.403,47
HABER /  DÜNYA

Romanyanın büyükelçisi ajan çıktı

Romanya'nın Bulgaristan'a yolladığı büyükelçi,eski diktatör Çavuşesku döneminde ajan olduğu ortaya çıktı.

Abone ol

Bulgaristan ile birlikte Avrupa Birliği'ne 2007 yılında katılan Romanya'nın Bulgaristan'a yolladığı büyükelçisinin, eski diktatör Nikolay Çavuşesku döneminde "Securitate" servisinin ajanı olduğu bildirildi.

İngilizce yayın yapan "Novinite.com" adlı Bulgar haber sitesi, Romanya'daki Securitate Arşivleri Ulusal Araştırma Kurulunun Büyükelçi Anton Pacuretu'nun Securitate ajanı olduğunu açıkladığını duyurdu.

Habere göre, Bükreş İstinaf Mahkemesi, Büyükelçi Pacuretu ile ilgili elde edilen tüm belgeleri Cotidianul gazetesine verdi.

Anton Pacuretu'nun ajanlık geçmişiyle ilgili bilgilerin Rumen basınında yayımlanması üzerine açıklamada bulunmak zorunda kalan Romanya Dışişleri Bakanlığı, 26 Ocak 2010 tarihinde görülecek davada olayın netlik kazanacağını bildirdi.

"Novinite.com" sitesi, Securitate arşivlerinde Anton Pacuretu'nun kaleme aldığı imzalı muhbirlik yazıların bulunamadığını, buna karşılık ajanın gözetimini yapan Securitate subaylarının Pacuretu'nun getirdiği muhbirlik bilgileri konusunda yazdığı takdir dolu raporların bulunduğunu açıkladı.

Romanya gibi komünist geçmişi ile hesaplaşmaya çalışan Bulgaristan'da da özel olarak kurulan parlamento komisyonu, halen önemli kademelerde görev yapan eski komünist ajanların isimlerini kamuoyuna açıklıyor.

Daha önce açıklanan ve içinde çok sayıda milletvekili, gazeteci, parti lideri ve üst düzey bürokratın isimlerinin yer aldığı ajanlar listesinde, "Gotze" kod adıyla Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov da bulunuyor