BIST 10.249
DOLAR 32,33
EURO 34,75
ALTIN 2.391,58
HABER /  GÜNCEL

Roma Lahti oldu hamur teknesi

Yurdum insanı tarihi eserleri boşta bırakmıyor. Onlardan yararlanmasını da gayet iyi biliyor.

Abone ol

Çanakkale'nin Biga ilçesinde, Parion Antik Kenti Kazılarının sürdürüldüğü Kemer köyündeki bir evde hamur teknesi olarak kullanılan bir Roma lahiti bulundu.

KAHVECİ KADİR'İN ÇABASIYLA

Başaran, lahdi, köyde kahve işleten ve 'Kahveci Kadir' olarak tanınan köylünün bilgi vermesi üzerine, onun kiracı olarak oturduğu evde bulduklarını belirterek, 'ev sahibinin babası eski bir ağaymış. Yanında çalışanların ekmeğini kendi evindeki fırında yapıyormuş. Bu lahit de o zamanlar hamur teknesi olarak kullanılıyormuş. Evin mutfak bölümünde bulunan bu lahitten kimseye bahsedilmemiş. Vatandaş, bize güvendi ve haber verdi. Biz de evin mutfak bölümündeki lahdi gün yüzüne çıkardık' diye konuştu.

Kazı çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Cevat Başaran, Roma lahitini, kazı ekibi ile birlikte yoğun uğraşlar sonucu, evin kapısını kırıp vinç yardımıyla çıkardıklarını ve Parion Nekropolü'nde (mezarlık) özel olarak hazırlanan podyumun üzerine koyduklarını kaydetti.

4.5 TON AĞIRLIĞINDA

Parion Antik Kenti kazı çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Cevat Başaran, yaklaşık 4,5 ton ağırlığında, 2,5 metreye 1,25 metre ölçülerindeki lahdin yüksekliğinin 1 metre civarında olduğunu belirtti. Başaran Roma Dönemine ait lahitin, 2. yüzyıla ait olduğu saptanan özel bir mermerden yapıldığını söyledi.